Muziek verandert onze waarneming

Dat muziek onze stemming beïnvloedt, is al langer bekend. Onderzoek toont echter aan dat ook onze waarneming door muziek wordt bepaald.

Jacob Jolij en Maaike Meurs van de universiteit van Groningen lieten proefpersonen een opdracht uitvoeren terwijl er vrolijke of droevige muziek klonk. De proefpersonen moesten op een scherm op zoek naar vrolijke of droevige smiley’s. De proefpersonen bleken veel gemakkelijker vrolijke smiley’s te kunnen vinden als er vrolijke muziek klonk. Datzelfde gold voor de droevige smiley’s en muziek.

Niets te zien?
Maar het gaat nog een stapje verder. Als er geen smiley werd getoond, meenden de proefpersonen bij het luisteren naar vrolijke muziek toch vaak een vrolijke smiley te zien. En bij droevige muziek meenden de proefpersonen in dit geval een droevige smiley te zien. De onderzoekers tonen met de experimenten aan dat de muziek grote invloed heeft op onze waarneming. Zelfs als er niets te zien is, zien mensen als ze naar vrolijke muziek luisteren vrolijke gezichten.

Meer weten…

Lees hier waarom muziek ons raakt.

Verwachtingen
“Het zien van dingen die er niet zijn, is toe te schrijven aan zogenaamde top-down processen in je brein,” legt Jolij uit. “Bewuste waarneming berust voor een groot deel op die top-down processen: je brein vergelijkt voortdurend de informatie die via je ogen binnenkomt met wat verwacht wordt op grond van wat je van de wereld weet. Het resultaat van dat vergelijkingsproces is wat we uiteindelijk als werkelijkheid ervaren. Onze resultaten laten zien dat het brein die verwachtingen kennelijk niet alleen opbouwt op grond van ervaring, maar dus ook op grond van je stemming.”

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad PLoS ONE.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit van Groningen

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd