Muziek verkleint kans op orgaanafstoting

Klassieke muziek verkleint de kans op afstoting na een harttransplantatie. Dat blijkt uit onderzoek onder muizen.

In een nieuw onderzoek demonstreren wetenschappers hoe muziek een afstoting bij een harttransplantatie kan voorkomen. Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van muizen.

Fundamenteel effect
Uit eerder onderzoek bleek al dat muziek een fundamenteel effect heeft op mensen. Het vermindert stress, zorgt voor ontspanning en afleiding bij pijn, en verbetert de resultaten van klinische therapie. Muziek wordt ook vaak gebruikt om angst na een hartaanval of om pijn en misselijkheid bij een beenmergtransplantatie te verminderen. Hoe de link tussen het immuunsysteem en de hersenactiviteit werkt, wordt nog steeds niet begrepen door onderzoekers. Er is wel enige aanwijzing dat muziek via het vagomimetische zenuwsyteem werkt. Dit systeem reguleert onze lichamelijke functies waar wij geen controle over hebben, zoals de spijsvertering.

WIST U DAT…

Resultaten
Het team van wetenschappers uit Japan onderzocht of muziek de overlevingskans bij een hartaanval bij muizen kon beïnvloeden. Zij kwamen er achter dat opera en klassieke muziek ervoor zorgden dat het langer duurde voordat de getransplanteerde organen faalden. Eentonige frequenties en New Age-muziek deden dit niet. De muizen die waren blootgesteld aan operamuziek hadden lagere waarden van interleukine-2 (IL-2) en interferon gamma (IFN-y). Beide stoffen spelen een grote rol bij het immuunsysteem. Ook hadden de muizen toenemende waarden van de ontstekingsremmende stoffen IL-4 en IL-10 en verhoogde aantallen van CD4+CD25+ cellen. Deze cellen reguleren de reactie van het perifere zenuwstelsel, dit is een deel van het zenuwstelsel dat buiten het centrale zenuwstelsel ligt.

Het lijkt er dus op dat muziek toch echt ons immuunsysteem beïnvloedt, ook al is het mechanisme dat daar achter zit, nog niet duidelijk. De onderzoekers benadrukken dat zij tijdens het onderzoek een kleine selectie van muziek hebben gebruikt en dat nog niet helemaal bewezen is dat enkel opera en klassieke muziek dit effect hebben.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd