Mysterie opgelost: daarom is het jasje van de zon warmer dan de huid van de zon

zon

Het is een mysterie. Het oppervlak van de zon kent een temperatuur van ‘slechts’ 5500 graden Celsius. Maar de atmosfeer van de zon (ook wel corona genoemd) heeft een temperatuur van meer dan één miljoen graden. Hoe kan dat? Eindelijk denken wetenschappers eruit te zijn.

De onderzoekers maakten voor hun studie gebruik van de Japanse satelliet Hinode. Deze observeerde een zogenoemd coronaal gat. Dit is een plek waar de materiedichtheid beperkt is en waar magnetische golven zich vanaf het oppervlak van de zon ver in de interplanetaire ruimte uitstrekken.

Uit de observaties van de onderzoekers blijkt dat deze magnetische golven genoeg energie bevatten om de corona te verhitten. Maar dat niet alleen. Ze geven die hitte vrij laag in de corona af waardoor deze zich heel goed door de zonneatmosfeer kan verspreiden.

De waarnemingen lijken een zeventig jaar oud raadsel omtrent de zonneatmosfeer op te lossen. Het hart van de zon is met vijftien miljoen graden Celsius enorm warm. De temperatuur van het oppervlak is dan weer relatief beperkt: 5500 graden Celsius. De atmosfeer daarboven is echter opeens weer meer dan één miljoen graden warm. Al sinds 1939 proberen onderzoekers te verklaren hoe dat kan. Zonder succes. Tot nu.

Bronmateriaal

"Astronomers Find Clues to Decades-Long Coronal Heating Mystery" - Columbia University (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SDO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd