Mysterie van massagraf vol walvissen in Chili eindelijk opgelost

walvisgraf

In 2010 ontdekten onderzoekers in de Atacama-woestijn in Chili een massagraf met daarin veertig dode walvissen en nog verschillende andere zeedieren. Hoe de dieren miljoenen jaren geleden aan hun einde kwamen, was een mysterie. Maar dat mysterie is nu – vier jaar later – eindelijk opgelost!

De moordenaar van de veertig walvissen is verrassend eenvoudig: alg. Het Andesgebergte zou flink wat ijzer in de oceaan hebben doen belanden. Het zorgde ervoor dat de algen in grote overvloed gingen bloeien en samen een dodelijk gif produceerden. Dieren die in zee leefden, kregen dat gif door inademing of door te eten, binnen. Daarop begaven hun organen het en vonden de dieren al snel de dood. Dat meldt het Smithsonian.

Op de rug
De onderzoekers baseren hun conclusies onder meer op het feit dat de walvissen met hun buik naar boven ontdekt zijn. “Net als de bultruggen en blauwe vinvissen van vandaag de dag hadden deze prehistorische walvissen een grote keelzak,” legt onderzoeker Nicholas Pyenson uit. Wanneer de dieren sterven en beginnen te ontbinden, vult die keelzak zich met gassen, waardoor de walvis – wanneer deze in het water sterft – met zijn buik naar boven gaat drijven. Dat de walvissen in de Atacama-woestijn met de buik naar boven liggen, suggereert dus dat ze in zee zijn gestorven. Aangezien de skeletten heel compleet zijn, gaan onderzoekers er bovendien vanuit dat de walvissen kort na hun dood – en voor andere dieren hun resten konden aanvreten – zijn aangespoeld. “Deze enorme hompen vlees strandden op een wad, maar er waren toen nog geen grote roofdieren op het land die de karkassen uit elkaar konden halen en de botten weg konden dragen.” Naar verloop van tijd verging het vlees van de walvissen en werden de botten bedekt met zand.

Het enorme walvisgraf in Chili.  Foto: Adam Metallo.
Het enorme walvisgraf in Chili. Foto: Adam Metallo.

Algen
Een andere aanwijzing dat algen de boosdoener waren, is het feit dat op de skeletten fossiele algenmatten zijn ontdekt. Deze matten ontstaan wanneer algen overvloedig bloeien. “Tegenwoordig promoot opgelost ijzer de bloei van schadelijke algen en de Andes is rijk aan ijzer. Dus stellen we dat de bergen ten oosten van dit gebied de bron van de drijvende kracht achter deze bloeiende algen zijn.”

De onderzoekers ontdekten ook dat de algen meerdere keren genadeloos toesloegen. In het gebied zijn grote hoeveelheden fossiele resten van verschillende dieren in verschillende aardlagen aangetroffen. Het suggereert dat de algen zeker vier verschillende keren op dezelfde plek, in een periode van 10.000 tot 16.000 jaar toesloegen.

Bronmateriaal

"Algae assassin found responsible for whale mass grave in Chile" - Smithsonianscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Adam Metallo.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd