Naar Mars? Vergeet je yoga-matje niet!

Nieuw onderzoek toont aan dat een lange ruimtereis de spieren in de rug langdurig verzwakt. Maar wellicht kan yoga helpen.

Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze zes astronauten van NASA bestudeerden. De astronauten verbleven tussen de vier en zeven maanden in het internationale ruimtestation en ondergingen voorafgaand aan, direct na en twee maanden na hun ruimtemissie een MRI-scan van hun wervelkolom.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de kleine spieren die de wervels met elkaar verbinden en beweging van afzonderlijke botten mogelijk maken, tijdens een langdurige ruimtemissie krimpen en zwakker worden. Na terugkeer op aarde begonnen de spieren in de rug zich wel weer te herstellen, maar zelfs twee maanden na terugkeer waren ze nog niet zo sterk en lang als ze voor de ruimtemissie waren geweest.

WIST JE DAT…

Klachten
Het is heel gebruikelijk dat astronauten tijdens en na een ruimtemissie klagen over rugpijn: ongeveer de helft van de astronauten krijgt ermee te maken. Ook hebben astronauten – in vergelijking met mensen die nooit in de ruimte zijn geweest – een veel grotere kans op een hernia van de tussenwervelschijf.

Yoga
Aangenomen werd dat de rugpijn van de astronauten te maken had met veranderingen in de wervels zelf. Maar dit onderzoek toont aan dat de wervels niet echt veranderen en de spieren tussen de wervels de boosdoeners zijn. Nu duidelijker is hoe de rugpijn van astronauten ontstaat, kunnen wellicht ook betere maatregelen worden getroffen om die rugpijn te voorkomen. Zo lijkt het verstandig om oefeningen die patiënten met rugklachten voorgeschreven krijgen, ook aan het trainingsprogramma van astronauten worden toegevoegd. Een andere optie is yoga, zo stellen de onderzoekers.

Het onderzoek is heel belangrijk nu verschillende ruimtevaartorganisaties en -bedrijven serieuze plannen hebben voor een missie naar Mars. Een dergelijke missie duurt lang, aangezien de reis naar Mars al zo’n 250 dagen in beslag neemt. Voor we mensen op dat avontuur sturen, moeten we goed weten welke gezondheidsrisico’s ze tijdens en na de missie lopen. Het bewijs dat een dergelijke missie tamelijk ongezond is, stapelt zich op. Zo zijn er aanwijzingen dat een tripje naar Mars resulteert in hersenbeschadigingen die weer uit kunnen monden in dementie. Ook zou een Mars-missie het dag- en nachtritme van mensen ernstig verstoren, waardoor ze slaperig en lui worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd