Nabije supernova licht op

Een supernova in de Grote Magelhaense Wolk laat weer van zich horen. Hubble is er getuige van hoe de zeer jonge ontplofte ster weer opleeft.

De supernova (met de naam SN 1987A) staat relatief dicht bij de aarde, in de Grote Magelhaense Wolk. Het licht van de supernova bereikte in 1987 de aarde en nam in de jaren die volgden in helderheid af.

Licht
Maar Hubble is er getuige van hoe de supernova nu weer oplicht. Dat wijst erop dat de supernova zo langzamerhand begint te veranderen in een supernovarestant. “Supernova 1987A is het jongste supernovarestant geworden dat voor ons zichtbaar is,” legt onderzoeker Robert Kirshner uit.

WIST U DAT…

…de supernova vorig jaar ook al helderder werd?

Schokgolf
Dat de ring nu helderder wordt, heeft te maken met schokgolven. Om de ster heeft zich duizenden jaren voor de ontploffing van de ster een ring van materie gevormd. Materie van de ontplofte ster haast zich nu naar die ring en dat resulteert in schokgolven. Deze schokgolven zorgen ervoor dat de supernova helderder wordt.

Verscheurd
Dat blijft niet zo. Als het grootste deel van de materie van de ster bij de ring aankomt, wordt de ring opgeblazen.

Maar voordat dat gebeurt, houden wetenschappers de supernova goed in de gaten. Ze hopen zo meer te weten te komen over de geschiedenis ervan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd