Namibië staat jacht op zeldzame woestijnolifanten toe

woestijnolifant

De overheid van Namibië heeft negen jachtvergunningen uitgegeven om zeldzame woestijnolifanten af te schieten. Natuurorganisaties maken zich ernstig zorgen, omdat er nog maar honderd woestijnolifanten in het wild leven. Daarnaast zijn er naar schatting nog maar achttien olifantenstieren, waarvan de helft wordt afgeschoten.

De woestijnolifant is een savanneolifant die ervoor gekozen heeft om in de woestijn te wonen. Ze reizen van waterpoel naar waterpoel. Volgens de overheid van Namibië zijn er meer dan 600 woestijnolifanten en verschillen ze niet van andere olifanten binnen de landsgrenzen. Hoewel de woestijnolifant inderdaad geen aparte ondersoort is, zijn er wel verschillen tussen de normale savanneolifant en de woestijnolifant. Zo heeft een woestijnolifant een smaller lijf en bredere poten dan een savanneolifant. Ook graven deze dieren gaten om drinkwater te zuiveren.

Het begin van het einde?
Wetenschappers zijn bang dat het afschieten van negen woestijnolifanten het begin van het einde kan zijn. Omdat de olifantenstieren worden afgeschoten, verliezen jonge woestijnolifanten hun volwassen rolmodellen, waardoor er gedragsproblemen kunnen ontstaan. Daarnaast verliezen woestijnolifanten misschien wel hun unieke eigenschappen.

Namibië: ‘olifanten zijn niet zeldzaam’
De overheid van Namibië vindt de jacht toelaatbaar. In dit persbericht schrijft Simeon N. Negumbo van het ministerie van milieu & toerisme dat het aantal olifanten de afgelopen tien jaar is gestegen van 16.000 naar 20.000. Namibië vindt olifanten dus niet langer zeldzaam. Daarnaast zijn olifanten steeds vaker betrokken bij incidenten. Zo zijn er in 2013 meerdere mensen om het leven gekomen bij aanvallen door olifanten.

De jacht is begonnen
Ondertussen is de eerste woestijnolifant al afgeschoten. Op 21 juni werd een vitaal mannetje genaamd ‘Delta’ uitgeschakeld door Nick Nolte Hunting Safaris.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd