Nano-onderzeeër ruimt olie op

Onderzeeërs die tien keer kleiner zijn dan de breedte van uw haar kunnen het verschil maken tijdens omvangrijke olierampen.

Dat schrijven wetenschappers in het blad ACS Nano. Nano-apparaatjes zijn niet nieuw. Er wordt zelfs al volop mee geëxperimenteerd. Bijvoorbeeld met apparaatjes die in de bloedbaan ronddolen en er onderzoek doen of medicijnen op specifieke plaatsen afgeven.

Coating
Maar onderzoekers tonen nu aan dat deze nano-apparaten ook heel geschikt zijn om tijdens olierampen in te zetten. Met een speciale coating zorgden de wetenschappers ervoor dat de micro-onderzeeërs water afstootten en olie absorbeerden. De apparaatjes bleken vervolgens prima in staat om oliedruppels te verzamelen en met zich mee te voeren. De nano-apparaatjes kunnen de oliedruppels dan naar een verzamelplaats brengen.

De 'onderzeeër' en oliedruppels. Afbeelding: ACS Nano.

Hard nodig
En de nano-onderzeeërs zijn zeker geen overbodige luxe. De wetenschappers wijzen er in hun studie op dat er nog regelmatig olierampen plaatsvinden. Eén van de grotere rampen uit de geschiedenis zit zelfs nog heel vers in het geheugen: in 2010 vond de Deepwater Horizon-ramp in de Golf van Mexico plaats. In zo’n situatie hadden de nano-onderzeeërs van grote betekenis kunnen zijn, zo stellen de onderzoekers. Ze kunnen snel worden ingezet, schaden het milieu niet en werken efficiënt.

WIST U DAT…

een onverzadigbare spons ook hoop kan bieden tijdens olierampen?

Het is voor het eerst dat gekeken wordt wat nano-motoren voor het milieu kunnen betekenen. En hoewel de resultaten veelbelovend zijn, heeft het onderzoek zeker niet alleen implicaties voor het milieu. Het biedt ook weer handvaten voor nader onderzoek naar apparaten die voor medische doeleinden worden gebruikt.

Bronmateriaal

"First “microsubmarines” designed to help clean up oil spills" - ACS.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marine Photobank (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd