Nano-oor hoort zelfs bacteriën

Wetenschappers hebben een nano-oor ontwikkeld dat een miljoen keer gevoeliger is dan een menselijk oor en zelfs bacteriën kan horen.

De onderzoekers maakten voor hun nano-oor gebruik van een techniek die al een tijdje in laboratoria terug te vinden is: het optisch pincet. Hierbij wordt een lichtbundel gebruikt om deeltjes op zijn plaats te houden of juist te bewegen.

Nanodeeltje
De wetenschappers namen een gouden nanodeeltje met een diameter van 60 nanometer. Met behulp van het optische pincent werd dit op zijn plaats gehouden. Daarna was het een kwestie van geluidsgolven op het deeltje loslaten en kijken hoe deze het deeltje beïnvloedden. Eigenlijk ‘luisterden’ de onderzoekers dus via het deeltje naar geluid. En dat is handig wanneer het om geluiden gaan die wij niet kunnen horen, maar die het deeltje wel inzichtelijk kan maken.

WIST U DAT…

Beweging
“Door de trillingen van één gouden nanodeeltje te bekijken kunnen we hele kleine bewegingen detecteren,” vertelt onderzoeker Alexander Ohlinger. “Met ons nano-oor hebben we een nano-microfoon ontwikkeld die ons in staat stelt om dichter dan ooit bij microscopische objecten in de buurt te komen.” Het nano-oor kan zelfs geluiden van -60 dB waarnemen. Daarmee is het oor ongeveer één miljoen keer gevoeliger dan het menselijk oor, zo meldt het blad Nature.

Gemakkelijk
Het mooie van de methode is dat er eigenlijk geen nieuwe technieken aan te pas zijn gekomen. De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van technieken en materialen die al voorhanden zijn. Dat betekent dat wetenschappers er heel gemakkelijk met aan de slag kunnen gaan.

Volgens de onderzoekers is hun werk heel nuttig. Zo kan het nano-oor gebruikt worden om bewegingen van cellen te bestuderen.

Bronmateriaal

"A nanoear to listen into the silence" - EN.uni-muenchen.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Luis Sarabia (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd