Nanorobot moedigt kankercel aan tot zelfmoord

Wetenschappers hebben van DNA een nanorobot gebouwd die kankercellen kan aanmoedigen om zichzelf kapot te maken.

Onderzoekers van de Harvard University vouwden van DNA een soort verpakking. Deze verpakking bevatte antistoffen die gericht waren op leukemie en lymfomen. De antistoffen gaven de cellen opdracht om zichzelf te vernietigen. Ons lichaam doet dat wel vaker: witte bloedcellen bestrijden infecties door zorgwekkende cellen op te sporen, zich eraan te binden en ze opdracht te geven om zichzelf te vernietigen. Maar omdat kankercellen er een iets andere taal op nahouden, kan het immuunsysteem niet met deze cellen afrekenen. Maar dit pakketje DNA kan dat wel dankzij speciaal ontwikkelde antistoffen die de ‘taal’ van de kankercellen ‘spreken’.

Opzoeken en afrekenen
Nadat de onderzoekers de pakketjes hadden ontwikkeld, volgde een tweede belangrijke stap: zorgen dat de boodschap bij de kankercellen aankwam. De pakketjes werden verzegeld en de onderzoekers zorgden ervoor dat het DNA het pakketje pas losliet wanneer deze zijn doel had bereikt.

WIST U DAT…

…licht ook hoop biedt in de strijd tegen kanker?

Doorbraak
Het is een doorbraak. Zo is het één van de eerste keren dat een hybride nanorobot (die deels bestaat uit onder meer DNA) aan de slag gaat. Dat DNA heel geschikt was voor nanorobots is al langer bekend: het materiaal hoort in het lichaam thuis en vergaat na gedane arbeid vanzelf. Maar er waren nog wel wat hobbels die genomen moesten worden. Zo was lang onduidelijk hoe zo’n nanorobot eruit moest zien, hoe deze zich moest openen en sluiten en hoe deze zijn pakketje af moest leveren. De wetenschappers hebben die hobbels genomen en een eerste effectieve nanorobot afgeleverd.

Proteïne
Een belangrijke stap voorwaarts is bijvoorbeeld het feit dat deze nanorobot niet reageert op DNA of RNA, maar juist op proteïnes op de oppervlakken van (kanker)cellen. Deze komen daar veel vaker voor dan DNA of RNA en zijn ook nog eens verantwoordelijk voor het overbrengen van signalen. Daarnaast is het ook een pre dat het eigen immuunsysteem wordt nagebootst: zo kan op een gecontroleerde en betrouwbare manier (ons lichaam doet het al jaren zo) met kwaadaardige cellen worden afgerekend.

In de toekomst kan de nanorobot niet alleen kanker bestrijden. In principe moet deze in staat zijn om op de meest uiteenlopende ziektes te reageren, zo is in het blad Science te lezen.

Bronmateriaal

"Sending DNA robot to do the job" - Harvard.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Campbell Strong / Shawn Douglas / Gaël McGill (Molecular Maya / Cadnano).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd