Nanorobots twitteren met elkaar via bacteriën

In de toekomst moeten nanorobots medicatie bij tumoren afleveren. Maar hoe kunnen die piepkleine robots tegen die tijd met elkaar communiceren? Onderzoekers hebben wel een idee. Ze willen bacteriën inzetten als boodschappers die nanorobots van elkaars status op de hoogte houden. De boodschap wordt dan verstopt in het DNA van de bacterie.

Nanorobots zijn hele kleine robots met aan boord medicijnen. Ze kunnen via de bloedbaan door het lichaam reizen en de medicatie op de juiste plaats afleveren. De eerste stap is echter het vinden van de tumor. Wanneer één van de nanorobots deze heeft gevonden, moet deze de andere robots op de hoogte brengen. Maar hoe?

Bacteriën
Radiosignalen werken niet door vloeistoffen en chemische vormen van communicatie zijn vanwege de afstand ook geen optie. Maria Gregori en Ignacio Llatser komen met een revolutionaire oplossing: bacteriën.

‘Gevonden!’
Ze willen een nanorobot met medicijnen en bacteriën op weg sturen. Elke bacterie heeft een andere boodschap in diens DNA zitten. Wanneer een nanorobot op een tumor stuit, laat deze de bacterie met de boodschap ‘ik heb het gevonden’ los. De bacterie wordt aangetrokken door het voedsel dat andere nanorobots aan boord hebben en geven en passant de boodschap door. Zo weet de robot waar hij heen moet en zijn medicatie los moet laten.

WIST U DAT…

…bacteriën grote denkers zijn?

De onderzoekers maakten er een computersimulatie van en ontdekten dat hun vondst in ieder geval in theorie werkt. Andere wetenschappers zijn nog niet overtuigd en moeten het eerst zien. “Hun simulatie lijkt in orde, maar alleen experimenteel bewijs kan mij overtuigen dat hun techniek werkt,” meent onderzoeker Andrew Adamatzky.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd