Nanotechnologie schiet biertje in plastic flesje te hulp

Bier treffen we meestal in glazen flesjes aan en dat is niet voor niets: in plastic flesjes blijft het maar heel kort goed. Maar nanotechnologie kan daar wel eens verandering in brengen. Een speciale coating zorgt ervoor dat plastic flesjes toch prima dienst kunnen doen als een thuis voor bier.

Het grootste probleem van plastic flesjes is dat zowel zuurstof als koolstofdioxide door het plastic heen kan dringen. En wanneer zuurstof binnendringt en koolstofdioxide ontsnapt, is het bier minder smaakvol en bruist het ook niet meer zo lekker.

WIST U DAT…

…de vorm van uw glas bepaalt hoe snel u alcohol drinkt?

Met behulp van nanotechnologie denken wetenschappers dat probleem nu op te kunnen lossen. Ze ontwikkelden een nieuw materiaal dat kan voorkomen dat zuurstof en koolstofdioxide door het plastic heen dringt. De grondslagen voor het materiaal werden in 2011 al gelegd, maar nu hebben onderzoekers er dus ook een toepassing voor gevonden.

De onderzoekers maken laagjes boornitride. Deze laagjes zijn superdun: ongeveer 50.000 keer dunner dan een menselijke haar. Door de laagjes aan plastic toe te voegen, ontstaat een materiaal waar gassen niet doorheen kunnen dringen. Hierdoor blijft bier in plastic flesjes aanzienlijk langer goed.

Bronmateriaal

"Irish Scientists Developing New Material To Increase Shelf Life Of Beer" - TCD.ie
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door shaza sha (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd