NASA aan de slag met lasercommunicatie

De kans is groot dat Marsrovers in de toekomst live via internet hun beeldmateriaal gaan leveren. Met dank aan lasercommunicatie.

NASA heeft zojuist groen licht gegeven voor een nieuwe missie: Laser Communication Relay. Een vorm van razendsnelle communicatie die werkt met lasers.

Stations
Het doel van de missie is achterhalen of de methode echt zo goed werkt en of deze kan worden toegepast in satellieten en ruimtesondes. De aarde krijgt twee stations waar de signalen ontvangen worden. En een satelliet – die binnen vier jaar de lucht in gaat – wordt voorzien van een zender.

WIST U DAT…

Weer
De onderzoekers willen zo onder meer vaststellen of het weer op aarde de communicatie verstoort. “We moeten met zekerheid aan kunnen tonen dat de technologie er is, dat het werkt en dat het zowel in de ruimte als op de grond kan worden toegepast,” concludeert onderzoeker James Reuther.

Mars
Uiteindelijk moet de missie ertoe leiden dat bijvoorbeeld een sonde op of nabij Mars met een zender wordt uitgerust. Dat zou de communicatie met Mars een stuk verbeteren. Nu duurt het bijvoorbeeld nog 90 minuten voordat een kiekje van de Mars Reconnaissance Orbiter naar aarde verzonden is. Met behulp van lasers kunnen veel grotere afbeeldingen binnen vijf minuten op aarde zijn. Het zou zelfs mogelijk moeten zijn om beelden van Mars min of meer live op internet uit te zenden.

Laser Communication Relay is één van de drie projecten die NASA heeft geselecteerd voor nader onderzoek. De andere projecten betreffen een atoomklok die in de ruimte moet worden geplaatst en een zonnezeil dat ruimtevaartuigen moet gaan voortbewegen. In totaal is 175 miljoen euro uitgetrokken voor de drie projecten. Het grootste deel van dat bedrag gaat op aan het laserproject.

Bronmateriaal

"NASA to test ultimate space wifi" - News.discovery.com
Afbeelding: Jet Propulsion Laboratory / NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd