NASA brengt nieuwe foto’s van komeet Tempel 1 uit

De ruimtesonde Stardust bezocht gisteren de komeet Tempel 1. De eerste foto’s druppelen nu binnen van deze komeet, die in 2005 ook al eens werd bezocht door Deep Impact. Opvallend is dat het oppervlak van Tempel 1 in zes jaar tijd aanzienlijk is veranderd. Sommige kliffen zijn geërodeerd, terwijl de krater die Deep Impact veroorzaakte zo goed als verdwenen is.

In juli 2005 bezocht de Deep Impact ruimtesonde deze komeet. Dit was een vrij bijzondere missie. Een speciale ‘impactor’ boorde zich in de komeet, waarna de Deep Impact ruimtesonde foto’s maakte van de inslag. De inslag resulteerde in een kleine krater, maar deze krater is op beelden van Stardust nauwelijks meer zichtbaar.

Dankzij de scheervlucht leren wetenschappers meer over kometen. Deze objecten zijn net zo oud als ons zonnestelsel. Zij zorgden er miljarden jaren geleden voor dat de aarde een waterrijke planeet werd.

Hieronder ziet u enkele foto’s van de komeet Tempel 1 die gisteren gemaakt zijn door Stardust. Tempel 1 doet 5,5 jaar over een rondje om de zon. Het object werd op3 april 1867 ontdekt door astronoom Wilhelm Tempel. De komeet heeft een grootte van 7,6 bij 4,9 kilometer.

Zoals eerder genoemd in dit artikel boorde de ‘impactor’ van Deep Impact zich in 2005 in de komeet. Op de eerste foto ziet u hoe de krater er kort na de inslag in 2005 uitzag. Rechts de situatie in 2011.

Hieronder een foto van de inslagplaats van de impactor van Deep Impact. De foto links is in 2005 gemaakt door Deep Impact, de foto rechts is gemaakt door Stardust. De gele lijnen geven de kraterrand aan.

Ook het terrein van Tempel 1 is veranderd. Hieronder ziet u twee foto’s van Deep Impact (2005) en Stardust (2011). Waarschijnlijk zijn enkele kliffen geërodeerd door de tocht van de komeet om de zon. Op sommige plaatsen zijn deze oppervlaktekenmerken 20 tot 30 meter verplaatst.

Bezochten Deep Impact en Stardust dezelfde komeet? Jazeker! Kijk maar eens naar de onderstaande foto. De twee kraters bewijzen dat NASA geen vergissing heeft gemaakt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd