NASA communiceert met recordbrekende snelheid met de maan

laser

NASA heeft een record verbroken door met behulp van lasers informatie van de maan naar de aarde – en dus over een afstand van meer dan 380.000 kilometer – met een recordbrekende snelheid van 622 megabits per seconde te verzenden. NASA bewijst hiermee dat de nieuwste manier van communiceren in de ruimte absoluut potentie heeft.

Om te communiceren in de ruimte maakte NASA altijd gebruik van radiogolven. Maar nu ruimtesondes steeds meer informatie en beelden met hogere resoluties verzamelen en naar de aarde moeten sturen, voldoen die radiogolven niet meer. Zo duurt het versturen van een HD-filmpje met behulp van radiogolven al snel 639 uur. Ter vergelijking: met lasers kan zo’n filmpje binnen acht minuten op aarde arriveren.

Mona Lisa
En daarmee ziet NASA wel heil in dit nieuwe communicatiemiddel. Maar eerst moet bewezen worden dat het werkt. En daarom wordt er de laatste tijd druk geëxperimenteerd. Begin dit jaar stuurde NASA bijvoorbeeld met behulp van lasers al een foto van de wereldberoemde Mona Lisa naar de maan. Het was een primeur: voor het eerst werd er met behulp van lasers met een satelliet die om de maan cirkelde, gecommuniceerd.

LADEE
Om de experimenten voort te kunnen zetten, werd vorige maand opnieuw een satelliet in een baan om de maan gebracht: LADEE. En ook deze satelliet kan middels lasers met de aarde communiceren, zo bewijst NASA nu. “De Mona Lisa werd verstuurd met enkele honderden bits per seconde,” vertelt onderzoeker Don Cornwell. En daarom is de prestatie van LADEE bijzonder: de snelheid lag vele malen hoger.

Met de experimenten wil NASA aantonen dat communiceren met lasers toekomst heeft en dat het een betrouwbare communicatiemethode is. “De resultaten zijn tot op heden bemoedigend,” vindt onderzoeker Badri Younes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd