NASA gaat alle bossen ter wereld op één kaart zetten

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie werkt op dit moment aan een nieuw instrument voor het internationale ruimtestation, waarmee het mogelijk is om een 3D-kaart te maken van alle bossen op aarde. NASA probeert zo te achterhalen in welke mate de bomen verantwoordelijk zijn voor het verwijderen van koolstofdioxide in de atmosfeer.

Het nieuwe instrument maakt gebruik van lidar: een lasersysteem om de afstand te bepalen tussen het instrument en het oppervlak. Op die manier ontdekt het systeem bosachtige gebieden. “We willen weten hoeveel CO2 de bomen opslaan”, vertelt onderzoeker Piers Sellers van het Goddard Space Flight Center in Greenbelt.

Het is algemeen bekend dat bomen CO2 opslaan, maar NASA weet niet om hoeveel koolstofdioxide het gaat. Daarnaast is nog niet exact duidelijk in hoeverre ontbossing bijdraagt aan klimaatverandering. Ook weten we niet of het zin heeft om klimaatverandering af te remmen door bomen te planten.

“Dankzij Lidar kunnen we bepalen hoe hoog bomen zijn in een bos en hoe dicht de bomen op elkaar zijn geplant”, zegt onderzoeker Bryan Blair, ook vna het Goddard Space Flight Center. “We hopen dan zeer accuraat vast te stellen hoeveel CO2 een bos opslaat.”

Een indrukwekkend project. We kijken uit naar de eerste resultaten!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd