NASA geeft tien kiekjes van LRO vrij

Eind juni bevond de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) zich officieel een jaar in een baan rondom de maan. In die periode heeft de LRO heel wat bijzondere kiekjes geschoten. NASA heeft de tien meest opvallende foto’s nu ter ere van de eerste verjaardag van LRO vrijgegeven.

Koud
LRO heeft de koudste plek in het zonnestelsel gevonden. Het gaat om de Hermite-krater met een temperatuur van -248 graden Celsius. Dat is extreem koud. Ter vergelijking: men vermoedt dat Pluto’s oppervlak slechts -184 graden Celsius is.

Apollo 11
Op deze foto is duidelijk te zien waar de Apollo 11 ooit landde. Ook zijn er nog sporen van de astronauten te zien.

Cone-krater
De mannen van de Apollo 14 moesten op de maan een afstand van 1400 meter afleggen om bij de Cone-krater te komen. Dat lukte net niet. Ze verplaatsten zich via een lijn die met de pijltjes staat aangegeven. Op de beelden van LRO is goed te zien hoe dichtbij de astronauten waren toen ze moesten opgeven.

Lunokhod 1
LRO vond een verloren Russiche rover en maakte er zelfs na veertig jaar weer contact mee. De rover – Lunokhod 1 – stuurde een signaal terug dat opvallend genoeg veel duidelijker was dan 40 jaar geleden.

Van achteren
Dit is de kant van de maan die wij nooit zullen zien. De achterkant, zeg maar. Deze zijde staat van de aarde af. Deze kant van de maan is veel ruwer en heeft veel meer kraters dan de andere kant. Dat is ook goed te zien aan de kleuren die symbool staan voor de hoogte. De rode delen zijn bijna 6100 meter hoog en de blauwe zijn 6100 meter diep.

Kraters
De resolutie van de LRO is uitstekend. Dat bewijzen deze foto’s maar weer eens.

Bergen
Op deze foto’s zijn de bergen op de maan te zien.

Rilles
Op deze foto zijn smalle kronkelingen op het maanoppervlak te zien. Ze lijken op kanalen of rivieren. soms zijn ze recht, soms kronkelen ze. Hoe ze tot stand komen, is onduidelijk.

Pitje
LRO heeft heel gedetailleerde foto’s gemaakt van twee gigantische gaten in de maan. Eén daarvan is de Marius Hills. Dit gat heeft een diameter van 65 meter en een diepte van zo’n 80 tot 88 meter. Even ter vergelijking: daar zou het hele Witte Huis in passen! De foto hieronder is van de Mare Ingenii. Dit gat is bijna twee keer zo groot als Marius Hills.

Bijna altijd licht
Er zijn delen op de maan waar de zon vrijwel altijd schijnt. Zulke gebieden hebben 243 dagen per jaar licht en zijn in totaal nooit langer dan 24 uur in gehele duisternis ondergedompeld.

Alle foto’s behoren toe aan NASA/Goddard.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd