NASA legt na twee jaar radiostilte weer contact met STEREO-B

Meer dan 22 maanden hebben onderzoekers geprobeerd om weer in contact te komen met de ruimtesonde die de zon moest bestuderen. En dat werpt nu eindelijk zijn vruchten af!

In 2014 raakte NASA het contact met de ruimtesonde STEREO-B kwijt. Dat gebeurde kort nadat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de Command Loss Timer had getest. Dit systeem zorgt ervoor dat de sonde wanneer deze 72 uur op rij niet met de aarde communiceert, automatisch gereset wordt. Na het testen van dit systeem, werden nog wel signalen van STEREO-B ontvangen, maar die werden steeds zwakkeer, totdat er helemaal geen signaal meer was.

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en heeft NASA goed nieuws. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is erin geslaagd om weer contact te leggen met de ruimtesonde. En wel met behulp van NASA’s Deep Space Network (DSN). Momenteel wordt onderzocht of de ruimtesonde nog in goede gezondheid is. Ook zullen alle instrumenten en systemen aan boord getest worden.

STEREO-B is – samen met zijn tweelingbroer STEREO-A – ontwikkeld om de zon te bestuderen. De ruimtesondes cirkelen in een baan rond onze ster. De ene ruimtesonde beweegt daarbij voor onze aarde uit (STEREO-A) en de ander bevindt zich achter de aarde (STEREO-B). Dankzij de sondes waren onderzoekers voor het eerst in staat om alle kanten van de zon tegelijkertijd te bestuderen. Beide sondes werden in 2006 gelanceerd en hadden eigenlijk maar twee jaar mee moeten gaan. De primaire missiedoelen waren dan ook voor de problemen met STEREO-B al behaald en STEREO-A werkt nog altijd naar behoren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd