NASA maakt geld vrij voor missie naar maan Europa

europa

NASA heeft de begroting voor 2015 rond en in die begroting is ook wat geld vrijgemaakt voor de voorbereiding van een missie naar Jupiters maan Europa. Astrobiologen zijn ongetwijfeld opgetogen: Europa wordt gezien als één van de beste kandidaten voor het bestaan van buitenaards leven in ons zonnestelsel.

In totaal heeft NASA volgend jaar 17,5 miljard dollar te besteden. Een klein deel daarvan wordt dus gebruikt om na te gaan denken over een missie naar Europa. Heel concreet moet het geld gebruikt worden om die missie te gaan formuleren.

Wetenschap
Het voorbereidende werk van een missie naar Europa valt onder de noemer ‘wetenschap’: iets waarvoor bijna vijf miljard vrij is gemaakt. Onder deze noemer vallen naast de missie naar Europa ook de lancering van de James Webb Ruimtetelescoop, de verdere ontwikkeling van een nieuwe Marsrover en het ontwikkelen van een robot die monsters van een planetoïde moet gaan halen.

WIST U DAT…

…NASA niet de enige is die bezig is met een missie naar Europa? Onlangs werd een crowd-researched project gelanceerd dat hetzelfde voor ogen heeft.

De koers
Grote verrassingen zitten er verder niet echt in NASA’s begroting. Deze past uitstekend in de koers die NASA momenteel vaart. NASA wil de ‘final frontier‘ de komende jaren – hier en daar geholpen door de private sector – flink gaan verleggen. Met behulp van de opvolger van de spaceshuttle – Orion – moeten astronauten dieper dan ooit het zonnestelsel induiken. Heel concreet denkt de ruimtevaartorganisatie dan bijvoorbeeld aan een bemande missie naar Mars. Iets wat NASA graag ergens na 2030 wil kunnen realiseren. Maar bijvoorbeeld ook aan het vangen, richting de aarde trekken en vervolgens bezoeken van een planetoïde. Daarnaast wordt er met de ontwikkeling van telescopen zoals de James Webb Space Telescope gewerkt aan instrumenten die onze kennis over andere planeten, sterrenstelsels en de totstandkoming daarvan exponentieel moeten vergroten. Tegelijkertijd blijft NASA ook investeren in de ‘gouwe ouwe’. Denk bijvoorbeeld aan het internationale ruimtestation. In de begroting is voldoende geld vrijgemaakt om het ISS tot 2024 in de lucht te kunnen houden.

Als één ding ons dankzij deze begroting wel duidelijk wordt, dan is het dat ons nog een aantal spannende jaren te wachten staan.

Bronmateriaal

"NASA's FY 2015 Budget Proposal" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Ted Stryk.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd