NASA maakt zich een klein beetje zorgen om Juno

De sonde cirkelt momenteel om Jupiter en zou later deze maand van baan moeten wijzigen. Maar dat laatste is – vanwege technische problemen – uitgesteld.

Momenteel doet Juno er 53,4 dagen over om een rondje rond de gasreus te voltooien. Later deze week had daar verandering in moeten komen. Juno zou zijn raketmotor kort laten branden en zich in een nieuwe baan moeten manoeuvreren (een baan die de omlooptijd van Juno terug zou brengen naar 14 dagen). Maar die manoeuvre is uitgesteld, zo laat NASA weten.

Ventielen
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft meer tijd nodig om een paar ventieltjes van Juno te bestuderen. Deze ventieltjes zijn van cruciaal belang voor het laten branden van de raketmotor en presteerden eerder niet zoals verwacht. “De ventielen zouden in een paar seconden tijd open moeten gaan, maar het duurde enkele minuten,” vertelt Rick Nybakken, namens NASA. “We moeten dit beter begrijpen voor we de raketmotor laten branden.”

WIST JE DAT…

…we dankzij Juno weten hoe de noordpool van Jupiter eruit ziet?

December
Maar wanneer zal de baan van Juno dan gewijzigd worden? Het beste moment voor zo’n baanwijziging is het moment waarop de afstand tussen Juno en Jupiter het kleinst is. Dat zou op 19 oktober het geval zijn, maar dat is dus niet haalbaar. Het betekent dat Juno in zijn huidige baan nog een extra rondje rond Jupiter zal vliegen: op 11 december scheert deze dan weer langs Jupiter en is er opnieuw de mogelijkheid tot een baanwijziging.

Flexibel
“Het is belangrijk om op te merken dat de omlooptijd van Juno geen effect heeft op de kwaliteit van het onderzoek dat plaatsvindt tijdens de scheervluchten langs Jupiter,” benadrukt onderzoeker Scott Bolton. “De missie is wat dat betreft dan ook heel flexibel. De gegevens die we verzamelden tijdens onze eerste scheervlucht op 27 augustus waren onthullend en ik verwacht dezelfde resultaten van Juno’s scheervlucht op 19 oktober.”

Juno werd in augustus 2011 gelanceerd en arriveerde begin juli 2016 bij Jupiter. De sonde moet onder meer meer inzicht geven in de samenstelling en het ontstaan van Jupiter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd