NASA noemt bewijs voor planeet X ‘overtuigend’

Bewijs voor het bestaan van de planeet stapelt zich op.

In januari 2016 ontplofte het internet. Twee astronomen kondigden aan indirect bewijs te hebben gevonden voor het bestaan van een negende planeet in ons zonnestelsel. Ergens aan de rand van het zonnestelsel zou een nog nooit waargenomen planeet huizen die zo’n tien keer groter is dan de aarde en twintig keer verder van de zon verwijderd is dan Neptunus.

Kuipergordelobjecten
De astronomen leidden het allemaal af uit de banen van een handvol Kuipergordelobjecten die door de planeet beïnvloed zouden worden. De Kuipergordelobjecten in kwestie hebben allemaal elliptische banen, maar volgen dezelfde richting in de fysieke ruimte. “De kans dat dit toeval is, is slechts 0,007 procent,” aldus astronoom Mike Brown. “Kortom: het kán haast geen toeval zijn. Er moet iets zijn dat de koers van deze objecten bepaalt.” En dat ‘iets’ is volgens Brown en collega Konstantin Batygin dus Planeet X.

Nog meer Kuipergordelobjecten
Computersimulaties van het zonnestelsel wezen vervolgens uit dat er meer Kuipergordelobjecten beïnvloed moesten worden door Planeet X. Het baanvlak van deze Kuipergordelobjecten zou onder invloed van de grote planeet loodrecht op het baanvlak van de andere planeten in het zonnestelsel staan. En zulke Kuipergordelobjecten zijn er! De afgelopen jaren zijn er een handvol ontdekt. En het zijn dus bewijsstukken voor het bestaan van Planeet X.

WIST JE DAT…

…Planeet X – als deze bestaat – in de verre toekomst wel eens Neptunus of Uranus uit het zonnestelsel kan gaan schoppen?

Schuin baanvlak
Maar onderzoekers kwamen met nog meer bewijs op de proppen. Zo zijn er aanwijzingen dat Planeet X verantwoordelijk kan zijn voor het feit dat het omloopvlak van de acht planeten in ons zonnestelsel ietsje schuin staat ten opzichte van de evenaar van de zon. Dat schuine baanvlak konden onderzoekers lang niet verklaren. Maar gooi een negende planeet in het zonnestelsel en opeens is het allemaal heel logisch!

Tegendraadse Kuipergordelobjecten
En dan het vijfde en laatste bewijsstuk: tegendraadse Kuipergordelobjecten. Het gaat hierbij om objecten die zich in de Kuipergordel bevinden, maar die precies in tegenovergestelde richting bewegen als de rest van de hemellichamen in het zonnestelsel. Heel vreemd en onverklaarbaar. Tot – je raadt het al – we Planeet X erbij betrekken. Want die planeet kan het tegendraadse gedrag verklaren.

Planeet Y
Inmiddels zijn er voorzichtige aanwijzingen dat er naast een negende ook nog een tiende planeet in ons zonnestelsel verstopt zit. Lees er hier alles over.

Vijf raadsels, één oplossing?
Daarmee zijn er nu dus vijf heel sterke aanwijzingen voor het bestaan van de planeet. “Er zijn nu vijf verschillende observationele bewijslijnen die wijzen op het bestaan van Planeet Negen,” aldus Konstantin Batygin. “Als je deze verklaring weg wilt nemen en je voorstelt dat Planeet Negen niet bestaat, dan genereer je meer problemen dan je oplost. Plots zit je dan met vijf verschillende raadsels en moet je vijf verschillende theorieën bedenken om ze te verklaren.”

Het bewijs lijkt overweldigend. Maar daarmee is het bestaan van de planeet nog niet bewezen. Pas als de planeet wordt waargenomen, weten we zeker dat deze bestaat. Geen wonder dat er momenteel met man en macht naar Planeet X gezocht wordt. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de Subaru Telescope op Hawaii, volgens onderzoekers het beste instrument voor een dergelijke zoektocht.

Mochten we Planeet X daadwerkelijk aan de rand van het zonnestelsel aantreffen, dan is daarmee direct een ander mysterie opgelost. Het meest voorkomende type planeet rond andere sterren is de superaarde: een planeet die groter is dan de aarde, maar kleiner dan Neptunus. Gek genoeg vinden we in ons zonnestelsel helemaal niet zo’n superaarde. Tenzij Planeet X bestaat. Want met de geschatte omvang zou dat toch een mooie superaarde zijn.

Brown vertelde vorig jaar aan Scientias.nl te verwachten dat Planeet X binnen een jaar of vijf wel wordt ontdekt. En dan zal ook eindelijk duidelijk worden waar deze planeet precies vandaan komt. Is ‘ie uit het binnenste van ons zonnestelsel geschopt of heeft de zon de planeet van een ander stelsel gestolen? Ook in ons zonnestelsel valt duidelijk nog genoeg te ontdekken en onderzoeken…

Bronmateriaal

"The Super-Earth that Came Home for Dinner" - NASA

Afbeelding bovenaan dit artikel: Caltech / R. Hurt (IPAC)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd