NASA presenteert beste wereldwijde panorama van Pluto tot nu toe

De kaart is gebaseerd op de beste foto’s die ruimtesonde New Horizons tijdens zijn scheervlucht langs Pluto maakte.

Het is alweer bijna een jaar geleden (half juli) dat New Horizons langs dwergplaneet Pluto scheerde. En nog altijd zijn alle gegevens die New Horizons tijdens die scheervlucht verzamelde niet binnen. Datzelfde geldt voor alle foto’s die New Horizons maakte. Naar verwachting zullen we pas tegen het najaar alles op aarde ontvangen.

Completer
Maar de beelden en gegevens die we op dit moment al wél binnen hebben, geven ons stukje bij beetje een steeds completer beeld van een dwergplaneet die we voor juli 2015 nog nooit van dichtbij hadden gezien. Zo onthulde New Horizons dat Pluto bergen bezit, gletsjers kent, bijzondere manen heeft, en ga zo maar door.

Afbeelding: NASA / JHUAPL / SWRI.
Afbeelding: NASA / JHUAPL / SWRI.

Panorama
En nu komt NASA met een nieuwe wereldwijd panorama van Pluto. Het panorama bestaat uit de beste foto’s die New Horizons van Pluto maakte. De laatste foto’s die in dit panorama zijn verweven, arriveerden op 25 april op aarde. Zoals gezegd worden er nog veel meer foto’s van Pluto verwacht en die zullen de komende tijd één voor één aan het panorama worden toegevoegd en het nog helderder maken.

Scheervlucht
Je ziet dat het hart van het panorama zeer helder is. Een stuk minder helder zijn de linker- en rechterzijde. Dat is goed te verklaren. New Horizons scheerde langs Pluto. Dat betekent dat de sonde maar één kant van de dwergplaneet in detail heeft gezien. Die zijde vormt het hart van het panorama.

Naast dit panorama heeft NASA ook een nieuw kaartje vrijgegeven dat de hoogteverschillen aan de linkerzijde van Pluto’s ‘hart’ (Sputnik Planum) laat zien. Het kaartje laat zien dat het stikstofijs van Sputnik Planum zo’n drie kilometer lager ligt dan het omringende terrein. Ook zie je aan de westelijke kant van het gebied blokken waterijs die op het stikstof ‘drijven’.

Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.
Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd