NASA spot Chinese lander op de maan

Op een werkelijk prachtige foto van een geweldig maanlandschap pronkt ook Chang’e 4.

De lander is op de foto – gemaakt door de Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) – slechts twee pixels groot. De nog kleinere Chinese maanrover is op de foto niet te zien.

Afbeelding: NASA / GSFC / Arizona State University.

De Lunar Reconnaissance Orbiter maakte de foto eind januari. De satelliet benaderde de landingsplek van Chang’e 4 – de Von Kármán-krater – vanuit het oosten en rolde zeventig graden naar het westen om deze prachtige foto te kunnen maken. We kijken hier over de kraterbodem heen, naar een gebergte dat de westelijke rand van de krater vormt. Deze kraterrand is meer dan drie kilometer hoog.

Afbeelding: NASA / GSFC / Arizona State University.

In de krater zien we een klein wit stipje. En dat is de Chang’e 4-lander. Op het moment dat de Lunar Reconnaissance Orbiter de lander fotografeerde, bevond deze zich op zo’n 330 kilometer afstand van de landingsplek van Chang’e 4. Betere beelden zaten er dan ook niet in.

Chang’e 4 landde begin januari op de maan. De missie bestaat uit een maanlander en rover. Ze verkennen samen een krater die zich aan de achterzijde van de maan bevindt. Het is een behoorlijk baanbrekende missie; nog niet eerder heeft een maanmissie voet op de achterzijde van onze natuurlijke satelliet gezet.

Bronmateriaal

"First Look: Chang'e Lunar Landing Site" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / GSFC / Arizona State University

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd