NASA verliest contact met ruimtesonde Deep Impact

deep impact

Is het einde verhaal voor kometenjager Deep Impact? Het zou zomaar kunnen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is het contact met Deep Impact al meer dan een maand kwijt, zo meldt NASA nu.

In een missiestatusrapport laat NASA weten op 8 augustus voor het laatst contact te hebben gehad met Deep Impact. “Het contact met de ruimtesonde werd ergens tussen 11 en 14 augustus verbroken,” meldt de ruimtevaartorganisatie die gewend was eenmaal per week met Deep Impact te communiceren.

De afgelopen weken is hard gewerkt om te achterhalen waarom het contact verloren is gegaan. En op 30 augustus was NASA eruit, zo laat de ruimtevaartorganisatie weten. Om wat voor probleem het precies gaat, is niet bekend. “Het team probeert nu te achterhalen hoe het beste geprobeerd kan worden om het contact te herstellen.”

De foto die Deep Impact van komeet Hartley 2 maakte. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UMD.
De foto die Deep Impact van komeet Hartley 2 maakte. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UMD.

Deep Impact werd in januari 2005 gelanceerd en moest onderzoek gaan doen naar kometen. Eén van de mijlpalen uit de missie was het bombarderen van komeet Tempel 1. Deep Impact vuurde een kleine ruimtesonde op de komeet af. Deze sonde boorde zich in Tempel 1. Deep Impact keek van een afstandje toe om meer te weten te komen over de samenstelling van Tempel 1. Ook maakte Deep Impact prachtige foto’s van komeet Hartley 2 en kiekte deze onlangs nog ‘komeet van de eeuw’ ISON. De tijd zal leren of die kiekjes tot de laatste tekenen van leven van Deep Impact horen.

Bronmateriaal

"Mission Status Reports" - UMD.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Pat Rawlings / U. Md. / JPL / NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd