NASA’s Stardust zwaait af

Voor de allerlaatste keer gaf Stardust gisteren nog eens goed gas. Na vele prachtige reizen maakte de ruimtesonde alle brandstof op. En daarmee is Stardust niet meer.

Vanaf een afstand van zo’n 312 miljoen kilometer stuurde Stardust gisteren de allerlaatste data naar aarde. En daarna kreeg het ruimtevaartuig de opdracht om nog een keer goed gas te geven.

Op
Het zou de allerlaatste keer zijn: zodra de brandstof op was, viel het ruimtevaartuig stil. Daardoor kan Stardust ook de zonnepanelen niet meer op de zon gericht houden en is deze al snel door zijn energie heen.

WIST U DAT…

Mooi einde
Het is een triest, maar ergens ook een mooi einde. Veel ruimtevaartuigen hebben het slechter getroffen. Zoals Galileo bijvoorbeeld. Deze kreeg aan het eind van zijn leven opdracht om in de atmosfeer van Jupiter te vliegen en zichzelf zo te vernietigen.

Meer informatie
De ‘dood’ van Stardust levert bovendien nog een hoop informatie op. De wetenschappers wisten namelijk niet hoeveel brandstof het ruimtevaartuig nog in de tanks had zitten. Door te kijken hoever Stardust op volle kracht nog komt, kan dat achterhaald worden. Met die informatie kan in de toekomst nog beter voorspeld worden hoelang ruimtevaartuigen met een x hoeveelheid brandstof vooruit kunnen.

Hoewel zelfs de allerlaatste adem van Stardust nuttig is geweest, zweeft het ruimtevaartuig nu natuurlijk zomaar door de ruimte. Toch gaat dat geen problemen opleveren, zo verwacht NASA. Stardust bevindt zich zo ver weg dat deze geen hindernis vormt voor andere ruimteverkeer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd