Natuurkundige bewijst dat parallel universum bestaat

Een wetenschapper is erin geslaagd om de activiteiten van het kleinste deeltje: een kwantum, in een met het blote oog zichtbaar object waar te nemen. De gevolgen zijn groot, want het deeltje geeft veel van zichzelf en de mogelijkheden bloot: een parallel universum en tijdreizen: het lijkt allemaal te kunnen.

Onderzoeker Andrew Cleland van de Californische universiteit koelde een heel klein, maar nog net met het blote oog zichtbare metalen deeltje in een koelkast. Hij deed de lichten daarbinnen uit en zoog alle lucht uit de koelkast zodat het deeltje geen last van luchttrillingen had. Vervolgens tikte hij het kleine metalen object aan, zodat het als een stemvork ging trillen. Wat gebeurde er? Het stond stil en bewoog tegelijkertijd.

Doorbraak
Hoe kan dat? Om dat te begrijpen moeten we kleiner gaan denken: aan elektronen. Deze draaien rondom de kern van een atoom en nemen diverse statussen aan. Het is moeilijk om deze elektronen op een bepaald moment vast te pinnen. Alleen wanneer we de positie van een elektron willen bepalen, kunnen we deze tot stilstand dwingen. De doorbraak van Cleland is eigenlijk niets anders dan deze wetenschap toepassen op iets wat met het blote oog zichtbaar is.

Bevriezen
“Als je iets in een bepaalde staat bestudeert, dan is de theorie dat het universum in tweeën splitst,” legt Cleland uit. Je ziet een bal door de lucht vliegen, maar in een tweede universum is die bal allang gevallen. Of andersom. Volgens deze theorie bevriest het universum tijdens een observatie en zien we slechts één werkelijkheid.

Zigzag
Het draait dus allemaal om tijd. Volgens onderzoekers voelen we tijd niet, maar nemen we deze wel waar. Tijdens een saaie vergadering gaat de tijd langzaam en tijdens een avondje stappen vliegt de tijd. “Tijd lijkt eenrichtingsverkeer dat van het verleden naar het heden loopt,” legt natuurkundige Fred Alan Wolf uit aan Fox News. “Maar vergeet niet dat er theorieën zijn waarin deeltjes zowel vooruit als achteruit in de tijd reizen. Als we die deeltjes buiten beschouwing laten dan missen we een deel van de natuurkunde.” Volgens Wolf reist tijd in ieder geval als het gaat om kwantummechanica niet rechtuit, maar zigzaggend. Hij vermoedt dat het mogelijk is om de tijd met een machine om te buigen.

Astronaut of tijdreiziger?
Natuurkundige Richard Gott zag eerder al iets soortgelijks als Cleland nu heeft opgemerkt. Hij concludeerde dat Sergei Krikalev – een Russische astronaut die op zes ruimtemissies ging – in dezelfde tijd 1/48 van een seconde minder oud was geworden dan de rest van de mensheid, omdat hij met zo’n grote snelheid in een baan om de aarde vloog. Om minder oud te worden, moet men naar de toekomst springen en niet hetzelfde heden meemaken. Gott concludeerde dan ook dat Krikalev in principe door de tijd had gereisd.

Einstein
“Newton zei dat tijd universeel is en dat alle klokken op dezelfde manier tikken,” legt Gott uit aan Fox News. “De wetten van de natuurkunde zoals we die vandaag de dag kennen en Einsteins speciale relativiteitstheorie suggereren dat zelfs tijdreizen in principe mogelijk is. Maar om te zien of we naar het verleden kunnen reizen, moeten we eerst nog een nieuw aantal natuurkundewetten leren.”

Cleland heeft in ieder geval een stap in de goede richting gezet door de theorie van een onzichtbaar deeltje naar een hogere en grotere schaal te verplaatsen. In de toekomst zal dit experiment met steeds grotere objecten moeten worden uitgevoerd. Ook zullen we controle moeten krijgen over de kwantummechanica. Als dat lukt, kunnen een aantal elektronen gemanipuleerd worden en behoort het reizen naar andere dimensies tot de mogelijkheden. Of dat ook iets is om werkelijk naar uit te kijken, zal dan moeten blijken.

Bronmateriaal

"Freaky Physics Proves Parallel Universes Exist" - Foxnews.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door geralt / Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd