Natuurrampen in 2010: dit is het kostenplaatje

De ene natuurramp was nog niet voorbij of de volgende kondigde zich al aan. 2010 was een heftig jaar, zo blijkt ook uit de kille cijfers. In 2010 kwamen 295.000 mensen door natuurrampen om het leven. De materiële schade bedroeg maar liefst 130 miljard dollar, oftewel bijna 100 miljard euro. Dat zijn – zeker in vergelijking met voorgaande jaren – extreme cijfers.

In 2009 kwamen 11.000 mensen door natuurgeweld om het leven en bedroeg de schade ‘slechts’ 60 miljard dollar. De afgelopen 30 jaar kwamen jaarlijks gemiddeld 66.000 mensen om het leven. De gemiddelde materiële schade bedroeg 95 miljard dollar.

Haïti
2010 steekt daar dus met kop en schouders bovenuit. Dat heeft vooral te maken met de aardbeving op Haïti. De beving, met een kracht van 7 op de schaal van Richter, doodde 222.570 mensen. De materiële schade voor verzekeraars wordt geschat op 8 miljard dollar. Dat is weinig, maar dat kan wel kloppen: veel Haïtianen hebben geen verzekering.

Chili
In februari volgde de aardbeving in Chili waarbij 520 mensen stierven. Het zou de duurste natuurramp van 2010 worden met 30 miljard dollar aan materiële schade. Halverwege april treft een aardbeving China. Hierbij komen 2700 mensen om.

Rusland
In de zomer was het weer raak. Dit keer in Rusland. Van juli tot september woeden heftige bosbranden die aan 56.000 mensen het leven kosten. In diezelfde periode wordt Pakistan getroffen door extreme overstromingen. 1760 mensen verdrinken en de materiële schade bedraagt zo’n 9,5 miljard dollar.

WIST U DAT…

…de aardbeving in Chili ervoor zorgde dat de dagen op aarde korter werden?

Waar?
Hoewel 2010 een jaar van extremen was, zijn de locaties waar de natuurrampen plaatsvonden vergelijkbaar met die van voorgaande jaren. Op het Amerikaanse continent vonden 365 rampen plaats. In Azië zijn dat er 310. Europa telt er 120. Afrika en Australië komen respectievelijk op 90 en 65 rampen.

De cijfers zijn verstrekt door Munich Re. Het bedrijf is een zogenaamde herverzekeraar. Particulieren en bedrijven sluiten hun verzekeringen af bij een verzekeraar en deze keert een bedrag uit als dat nodig is. Soms zijn dat flinke bedragen en verzekeraars kunnen zichzelf daar ook weer voor verzekeren. Dat doen ze bij de herverzekeraar. Deze instelling heeft een redelijk goed beeld van wat de verzekeraars in totaal hebben uitgekeerd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd