‘Neanderthalers versierden zichzelf met veren’

Bij Neanderthalers denken we vaak aan ruwe bonken die door het leven heen denderden zonder zich al te veel om details te bekommeren. Onderzoek toont maar weer eens aan dat daar niets van klopt. Volgens archeologen gebruikten de oude mensen veren als decoratiemateriaal. En daarmee hebben de Neanderthalers verdacht veel weg van de Homo sapiens.

De wetenschappers baseren zich op archeologische vondsten in een grot in het noorden van Italië. De onderzoekers vonden er 660 botten van vogels en enkele botten van Neanderthalers. Veel van de vogelbotjes hadden ooit deel uitgemaakt van de vleugels en deze trokken direct de aandacht van de wetenschappers. Waar vroeger de veren op de botjes zaten, waren nu enkel nog krassen en sneetjes te zien. Dat wijst erop dat de veren systematisch verwijderd werden.

Versiering
Volgens onderzoeker Marco Peresani moeten de veren wel dienst hebben gedaan als versiering. Andere verklaringen veegt hij onderbouwd van tafel. Zo stelt hij dat de meeste vogelsoorten die in de grot zijn aangetroffen geen goede voedselbronnen waren. Het eten van de vogels zou dus niet de voornaamste reden voor de slacht zijn geweest. Ook het idee dat de veren gebruikt werden voor het maken van pijlen, is niet van toepassing: de pijlen werden pas later ‘uitgevonden’.

WIST U DAT…

…de Neanderthaler heel innovatief was? Maar juist weer helemaal niet creatief was?

Verre neefjes of broertjes?
De vondst en conclusies geven het debat omtrent de Neanderthaler weer een flinke boost. Recente vondsten hebben het beeld van de mensensoort namelijk flink op zijn kop gezet. Er blijken steeds meer overeenkomsten tussen de Neanderthaler en de Homo Sapiens. Het wijst er allemaal op dat de Neanderthaler veel dichter bij de moderne mens staat dan lang werd aangenomen.

Overigens zijn lang niet alle wetenschappers even overtuigd door de studie van Peresani. Sommigen zijn van mening dat de onderbouwing iets te magertjes is. De volledige studie is terug te vinden in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd