Nederland 0,42 graden warmer in tien jaar tijd

Nederland is bijna een halve graad warmer dan tien jaar geleden. Dit blijkt uit een weeranalyse van MeteoVista. Wereldwijd steeg de gemiddelde temperatuur de afgelopen tien jaar 0,2 graden. MeteoVista beweert dat Nederland sneller opwarmt, omdat het land dichter bij de noordpool ligt. De komende jaren kunt u meer regen, hogere temperaturen en meer zon verwachten.

Absorptie
Door de verminderde uitbreiding van zee-ijs in de Noordelijke IJszee en verminderde sneeuwbedekking in met name Canada en Siberië, wordt op het noordelijk halfrond in de zomer, herfst en lente minder zonlicht gereflecteerd. De aarde absorbeert meer straling, wat wordt omgezet in warmte. Dit proces versterkt de opwarming op het gehele noordelijk halfrond – en hoe hoger de breedtegraad, hoe sterker het effect. Daarom warmt Nederland gemiddeld sneller op.

Gevolgen
Wat voor gevolgen heeft het eigenlijk dat Nederland opwarmt? Volgens MeteoVista vallen de dag- en nachttemperaturen in de lente, de zomer en de herfst hoger uit. Ook gaat het vaker regenen, vooral in de wintermaanden.

Positief aan het verschenen rapport (pdf) is dat niet alleen de negatieve effecten worden besproken, maar ook de positieve effecten. Door verminderde industriële roetvervuiling bevat de lage atmosfeer minder aerosolen, waardoor de intensiteit van de zonnestraling op het grondoppervlak is toegenomen. Een gemiddelde Nederlandse dag heeft nu een kwartier extra zon.

Gaat alles veranderen? Nee, dat niet. De wintermaanden zijn nauwelijks opgewarmd en ook is er de afgelopen tien jaar weinig veranderd aan de wind. De gemiddelde windsnelheid nam slechts 2,5 procent af, wat te maken kan hebben met de duurzame energie sector. Windmolens remmen wind namelijk af.

Waarom nu?
Het is opvallend dat MeteoVista nu een rapport uitbrengt. Wetenschappers vergeleken namelijk de periode 1981-2010 met de periode 1971-2000. Dit is nogal vreemd, want de laatste twee maanden van 2010 zijn niet meegenomen. “Alleen bij zeer sterk afwijkende gemiddelden kunnen deze maanden de gemiddelde temperatuurconclusies nog met een graadpunt beïnvloeden”, concludeert het rapport. Welke reden heeft MeteoVista om het rapport nu al uit te brengen, en niet te wachten tot 2011?

WIST U DAT…

Invloed op Nederland
Het rapport van MeteoVista is een bewijs dat de globale klimaatverandering ook invloed heeft op Nederland. Eind dit jaar vindt er een klimaattop plaats in Mexico. Wellicht worden de cijfers van MeteoVista dan gebruikt om harde afspraken te maken.

Bronmateriaal

"Het nieuwe weer van NL" - MeteoVista

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd