Luchtvervuiling blijft een groot probleem voor Nederland en België

Nederland staat dit jaar op de 36ste plaats in de milieuranglijst, samengesteld door twee Amerikaanse universiteiten. Het milieuvriendelijkste land is Finland met een score van 90 punten.

Wetenschappers van Yale en de Columbia universiteit kijken naar twee categorieën: de gevolgen van het milieubeleid voor gezondheid en de vitaliteit van het ecosysteem. Nederland scoort 82 punten, wat iets meer is dan België met 80 punten. België staat op plek 41.

In vergelijking met andere West-Europese landen doen Nederland en België het erg slecht. Montenegro is het slechtst presterende Europese land, maar direct daarna komt België. Tussen België en Nederland staan de landen Polen en Cyprus. De best presterende landen zijn Finland, IJsland, Zweden, Denemarken, Slovenië en Spanje. Op de allerlaatste plaats staat Somalië met een score van 28 punten.

De hoogte- en dieptepunten van de milieuranglijst bij elkaar: de 60 beste landen en de 30 slechtst presterende landen. Onderaan de verschillende regio's. België en Nederland staan relatief hoog op de lijst, maar presteren voor Europese landen ondermaats.
De hoogte- en dieptepunten van de milieuranglijst bij elkaar: de 60 beste landen en de 30 slechtst presterende landen. Onderaan de verschillende regio’s. België en Nederland staan relatief hoog op de lijst, maar presteren voor West-Europese landen ondermaats. Klik hier voor een vergrote versie van deze lijst.

Waarom scoren Nederland en België minder goed? Dit komt door twee hoofdfactoren, namelijk gebrekkige ecologische diversiteit en luchtvervuiling. Aan beide punten wordt gewerkt, want Nederland scoort 8% hoger dan tien jaar geleden, terwijl de score van België 10% is verbeterd. Toch zullen deze landen nooit bovenaan eindigen, omdat de Benelux te dichtbevolkt is.

Doordat Nederland en België dichtbevolkt zijn en er veel industrie is, is er sprake van luchtvervuiling. Dit is goed te zien op deze kaart. In sommige steden is er sprake van relatief veel fijnstof, zoals in Gent, waar 21 microgram PM2,5 (deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 2,5 micrometer) per kubieke meter in de lucht zweeft. Ook Schiedam scoort hoog met 18 microgram per kubieke meter. In een stad als Groningen is weer veel minder luchtvervuiling: 14 microgram PM2,5-fijnstof per kubieke meter.

Luchtvervuiling
Luchtvervuiling

Luchtvervuiling vormt internationaal een heel groot probleem. Neem bijvoorbeeld de stad Patna in India. Een astmapatiënt kan hier beter niet naar toe reizen, want hier bevindt zich 149 microgram fijnstof per kubieke meter in de lucht. We kunnen en mogen dit niet negeren, want luchtvervuiling in landen als India en China heeft een groot effect op het klimaat en het weer overal ter wereld. Fijnstof vergroot de kans op hart- en longziekten, zoals longkanker of een beroerte. In totaal leven 3,5 miljard mensen in een gebied met een ongezonde luchtkwaliteit, waarvan 1,3 miljard in Azië. En ja, ook wij Nederlanders en Belgen horen tot die 3,5 miljard mensen.

Focus op luchtvervuiling is heel belangrijk, want jaarlijks sterven er ruim 5,5 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Dit aantal neemt al 25 jaar toe, terwijl het aantal doden door onveilig drinkwater in dezelfde periode is afgenomen van 2,5 miljoen per jaar naar minder dan 500.000 per jaar.

De index geeft beleidsmakers richtlijnen om de positie op de lijst te verbeteren. Benieuwd naar het volledige Environmental Performance Index-rapport? Klik hier om het rapport te lezen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd