Nederlanders gaan hoogste kunstmatige golven opwekken

golf

Gisteren is de Deltagoot officieel geopend: in de ‘goot’ kan nu geëxperimenteerd worden met de hoogste kunstmatige golven ter wereld.

De Deltagoot is de vinden in Delft en speciaal ontwikkeld om kunstmatige golven op te wekken en te bestuderen. Onderzoekers hopen zo een beter beeld te krijgen van het effect dat (extreme) golven hebben op dijken, golfbrekers en duinen.

De Deltagoot is 300 meter lang, vijf meter breed en 9,5 meter diep. In de goot kunnen golvenpatronen die op zee of in rivieren voorkomen, worden nagebootst. In de goot kunnen tevens de hoogste kunstmatige golven ter wereld worden gemaakt: golven van wel vijf meter hoog.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de Deltagoot een goede investering is. Uiteindelijk zal deze helpen om heel veel geld te besparen. Maarten Smits, verbonden aan Deltares, het onderzoeksinstituut achter de Deltagoot, legt uit: “Ieder jaar worden grote bedragen geïnvesteerd om (veiligheids)risico’s van het leven in de delta te beperken. Investeringen zijn soms onnodig groot of op de verkeerde plekken. Hoe mooi zou het zijn om vooraf beter zicht te hebben op nut, noodzaak en effect van de investeringen. Als we hierdoor tot tien procent winst weten te boeken, gaat het al snel om grote bedragen.”

Niet alleen in Nederland is met grote belangstelling uitgekeken naar de Deltagoot. Wereldwijs is behoefte aan de mogelijkheid om waterbouwkundige constructies natuurgetrouw te testen. In de toekomst zal die behoefte alleen maar toenemen, omdat het door toedoen van klimaatverandering steeds lastiger wordt om de voeten droog te houden. Er zijn wel innovatieve ideeën over hoe we het water op afstand kunnen houden, maar veel van die ideeën zijn nog onvoldoende getest. De Deltagoot biedt de mogelijkheid om die ideeën grondig te testen alvorens ze worden ingezet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd