Nederlanders klaar om Sagrada Familia in ijs te laten verrijzen

ijskoepel

Nog een paar dagen en dan vertrekt een team van de TU Eindhoven naar Finland om daar de Sagrada Familia in ijs te laten verrijzen. De kerk krijgt een recordbrekend hoge ijskoepel die maar liefst dertig meter meet.

Op 28 december moet de bouw van de Sagrada Familia in Ice starten. De bijzondere kerk verrijst in het Finse Juuka. De afgelopen maanden zijn de nodige voorbereidingen getroffen en het team is klaar voor deze enorme uitdaging.

Bouwmateriaal
Iedereen heeft wel eens ijs gezien, maar is het wel eens in je opgekomen om het te gebruiken als een bouwmateriaal? Nee? Nou, wel in het hoofd van twee studenten van de TU Eindhoven en hun mentor Arno Pronk. Zij bedachten dat het – met wat aanpassingen van het ijs – mogelijk moest zijn om ijs te gebruiken als een bouwmateriaal voor grote gebouwen. We hebben het dan dus niet over bijvoorbeeld de bekende iglo’s. Nee: we hebben het over een maatje groter. IJskoepels van tientallen meters hoog.

's Avonds zal de ijskoepel van binnenuit verlicht worden. Hierdoor lijkt deze te gloeien. Afbeelding: Structuralice.com.
‘s Avonds zal de ijskoepel van binnenuit verlicht worden. Hierdoor lijkt deze te gloeien. Afbeelding: Structuralice.com.

Het ijs
Om die te laten verrijzen (en overeind te houden) is speciaal ijs nodig. Het ijs dat de studenten gaan gebruiken om de Sagrada Familia te bouwen, is eigenlijk een mix van houtvezels en ijs. Dit ijs is zo’n drie keer sterker dan gewoon ijs. Naast de houtvezels wordt ook textiel en touwen gebruikt om de ijsstructuur te verstevigen.

De bouw

Om de dertig meter brede ijskoepel te laten verrijzen, werd eind 2013 eerst een enorme luchtballon opgeblazen. Over die luchtballon werd een netconstructie gespannen, zodat de ballon de gewenste koepelvorm kreeg. Daarna werden laagjes ijs op de ballon gespoten. Zodra het ijs stevig en dik genoeg was, werd de luchtballon verwijderd. Tadaa: een ijskoepel!

Vorig jaar
De bouw van de Sagrada Familia zal een flinke klus worden. Maar het team van TU Eindhoven heeft al wat ervaring. Vorig jaar rond deze tijd lieten ze in Finland de grootste ijskoepel ter wereld verrijzen. De ijskoepel was zo’n dertig meter breed en eveneens opgebouwd uit ijs vermengd met houtvezels (zie kader). Ondanks dat de studenten ervaring hebben, blijft het spannend of het lukken gaat om de Sagrada Familia in ijs te laten verrijzen. Want de studenten kunnen zich nog zo goed voorbereiden, uiteindelijk hangt het grotendeels allemaal van het weer af.

De studenten en Pronk gunnen zich zo’n vier weken om de Sagrada Familia in ijs en op schaal (1:5) te bouwen. Op 24 januari moet deze officieel geopend worden. Een knap stukje werk: aan de ‘echte’ Sagrada Familia wordt – ondanks dat de bouw al in 1882 startte – nog steeds geknutseld.

Bronmateriaal

"Sagrada Familia in Ice" - Structuralice.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd