Nederlands robotvoetbalteam net geen wereldkampioen

Terwijl wij met z’n allen uitkijken naar de wedstrijd tussen Nederland en Kameroen, werd er vanochtend aan de andere kant van de wereld een voetbalwedstrijd gespeeld tussen Nederland en China. Niet mensen, maar robots bereikten de finale van het WK RoboCup 2010.

Het voetbalteam Tech United Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven verloor in de finale met 4-5 van het Chinese team Water. In de laatste seconde scoorde het Chinese robotteam de winnende treffer. Een domper voor de Eindhovenaren.

Toch kan de Technische Universiteit met een goed gevoel terugkijken op het WK. Het team van de universiteit sloot het WK 2010 af met een positief doelsaldo: 91-17.

Het WK RoboCup 2010 is gespeeld van 21 tot en met 24 juni in Singapore. Teams van universiteiten uit China, Japan, Duitsland, Iran, Portugal en Nederland namen deel. Het streven van de RoboCup-competitie is om in 2050 een robotvoetbalteam te laten winnen van de regerend wereldkampioen voetbal.

Drie keer
Het TU/e-team veroverde in april van dit jaar al de Europese titel in Duitsland. Tech United Eindhoven werd tweede bij het WK RoboCup 2009 in Oostenrijk. Het TU/e-team is nu voor de derde keer vice-wereldkampioen geworden.

Bloedstollende finale
“Het universiteitsteam van Beijing heeft de wereldtitel veroverd in een bloedstollende finale”, zegt coach Roel Merry vanuit Singapore. “In de laatste minuut scoorden de Chinezen vanaf de zijlijn een prachtig doelpunt. Voor de derde keer op rij zijn we tweede geworden. Na de EK-winst zijn er nog vele verbeteringen aangebracht. Die winst gaf uiteraard vertrouwen voor het WK. We gingen met ons team van twintig mensen en vijf robots naar Singapore met de WK-titel als doel. We gingen voor goud en hebben nu zilver. Volgend jaar krijgen we opnieuw een kans op de wereldtitel.”

Hoe werkt robotvoetbal?
Robotvoetbal is anders dan voetbal tussen mensen. Het veld is met een oppervlak van twaalf bij achttien meter een stuk kleiner. Daarnaast spelen vijf robots tegen vijf andere robots, en duren de twee helften vijftien minuten per helft. De robots voetballen volledig zelfstandig.

Bronmateriaal

Technische Universiteit Eindhoven

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd