Nederlandse archeologen ontdekken cultusplaats in Italië

In het zuiden van Italië hebben archeologen van de Vrije Universiteit een voor-Romeinse cultusplaats ontdekt.

De archeologen deden hun ontdekking in een ommuurde, voor-Romeinse nederzetting die in het Latijn ook wel oppidum wordt genoemd. Al 20 jaar wordt er in dit oppidum door archeologen van de VU onderzoek gedaan. En nu dus met een wel heel bijzonder resultaat: de ontdekking van een cultusplaats.

De cultusplaats
De kern van de cultusplaats bestaat uit een U-vormig gebouw dat is aangelegd op een kunstmatig gecreëerd terras, net onder het binnenste verdedigingscircuit van de nederzetting.

Een luchtfoto van de cultusplaats. Afbeelding: VU.
Een luchtfoto van de cultusplaats. Afbeelding: VU.

Vazen
De archeologen stuitten ook op een aantal aardewerken vazen. In die vazen zitten nog resten van rituelen die in de cultusplaats werden uitgevoerd. Zo is in één van de vazen de resten van een begrafenis teruggevonden.

Eén van de vazen die de onderzoekers hebben teruggevonden. De vaas is gevuld met 'votief gaven': voorwerpen die werden achtergelaten om de goden gunstig te stemmen. Afbeelding: VU.
Eén van de vazen die de onderzoekers hebben teruggevonden. De vaas is gevuld met ‘votief gaven’: voorwerpen die werden achtergelaten om de goden gunstig te stemmen. Afbeelding: VU.

Hannibal vs Rome
Zoals gezegd vinden er al jaren opgravingen plaats in dit oppidum. Er zijn eerder onder meer vestingmuren, stelae, grafvelden en huisstructuren teruggevonden. Op basis van al die vondsten hebben de onderzoekers een reconstructie gemaakt van hoe dit gebied er in het verleden uit zag. Die reconstructie laat zien dat het in de derde eeuw voor Christus drukbevolkt was. Een groot deel van het oppidum zou echter aan het einde van de derde eeuw – ten tijde van de oorlog tussen Rome en Hannibal – zijn vernietigd. Mogelijk luidde die oorlog ook het einde van de cultusplaats in die nu is ontdekt.

De archeologen zijn in hun nopjes met de ontdekking. Het is dan ook een uitzonderlijke vondst. Cultusplaatsen van deze orde zijn erg zeldzaam in inheemse, zuid-Italische contexten, zo stelt de VU in een persbericht. Voorlopig houdt de cultusplaats wetenschappers nog wel even bezig. Zo zullen de vaten en hun inhoud de komende tijd in het laboratorium geanalyseerd worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd