Nederlandse studenten lanceren raket met behulp van koffiezoetjes en kaarsvet

Ze hopen het Europese hoogterecord voor studentenraketten – dat op 32,3 kilometer staat – te verpulveren.

De raket is gebouwd door studenten van de TU Delft en draagt de naam Stratos III. De raket is meer dan acht meter lang en vliegt op eveneens door de studenten ontwikkelde brandstof: een bijzondere combinatie van lachgas met kaarsvet, koffiezoetjes en aluminiumpoeder. Deze raketbrandstof moet het mogelijk maken om een snelheid van zo’n 3600 kilometer per uur te behalen en zo de hoogste lagen van de aardatmosfeer te bereiken. Lang zal de vlucht niet duren; na ongeveer tien minuten zal de punt van de raket – met daarin een wetenschappelijk instrument, vier camera’s en de vluchtcomputer – al aan een parachute in zee plonzen.

Afbeelding: DARE / TU Delft.

De studenten – die samen het studententeam DARE, Delft Aerospace Rocket Engineering vormen – hopen de raket vanavond vanuit Spaanse wateren te lanceren. Mocht dat onverhoopt niet lukken – bijvoorbeeld doordat wind, vissersboten of technische problemen roet in het eten gooien – kan er ook woensdag-, donderdag- en vrijdagavond nog een poging worden ondernomen. “Om de raket veilig te lanceren moeten we op zee een gebied ter grootte van de provincie Friesland vrijhouden van boten en ander verkeer,” legt teamleider Jesse Hummel uit. “Veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar het maakt het wel heel erg spannend.”

De lancering van Stratos III is wat de Delftse studenten betreft de opmaat naar meer. Het ultieme doel? Als eerste studententeam ter wereld de ruimte bereiken.

Het is zeker niet voor het eerst dat studenten van de TU Delft zich aan een raketlancering waagt. Het Delft Aerospace Rocket Engineering-team bestaat sinds 2001 en heeft al meer dan 100 raketten gelanceerd. Zo wist Stratos I in 2009 een hoogte van 12,3 kilometer te bereiken. Een nieuw Europees hoogterecord voor studentenraketten. En in 2015 bereikte Stratos II+ zelfs een hoogte van 21,5 kilometer. Ook dat was een record. Maar in 2016 raakten de Nederlanders het record kwijt aan een Duits studententeam.

Bronmateriaal

"" -

Afbeelding bovenaan dit artikel: DARE / TU Delft

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd