Nederlandse studenten winnen het WK zonneracen!

Het Nuon Solar Team uit Delft pakt voor de zevende keer goud.

Oranje boven in Australië! Daar heeft het Nuon Solar Team – bestaande uit studenten van de TU Delft – de Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. De studenten reden met hun zelfgebouwde zonne-auto Nuna9 in iets meer dan vier dagen van Darwin (aan de noordkust) naar Adelaide (aan de zuidkust). En daarmee waren de studenten veruit de snelste. Ze lieten hun belangrijkste concurrenten – Michigan (VS), Tokai (Japan) en Punch Powertrain (België) ver achter zich.

Topsnelheid
Hoewel het team op alle racedagen uitstekend presteerde, was het zeker geen gelopen race. Want in een race waarbij auto’s rijden op zonne-energie kan – met name onder invloed van het weer – alles opeens anders zijn. Maar ook op de laatste racedag wisten de studenten uit Delft hun koppositie vast te houden en zelfs hun voorsprong verder uit te bouwen. “Natuurlijk waren we nerveus,” vertelt coureur Sharon van Luik over de laatste racedag. “De zenuwen gierden bij iedereen door de keel. Maar het ging top. We tikten vandaag de maximumsnelheid van Nuna9 aan: 110 kilometer per uur. En dat alles op de kracht van de zon, geweldig!”

Teamwork
Het is alweer de zevende keer dat het Nuon Solar Team goud mee naar huis brengt. De studenten wijten het aan drie dingen: ontwerp, strategie en teamwork. Zo pakte het ontwerp van hun zelfgebouwde zonne-auto uitstekend uit. Niet alleen op zonovergoten dagen, maar juist ook op dagen dat het weer een beetje tegenzat. “Omdat Nuna zo licht en gestroomlijnd is, konden we ook bij harde wind met weinig energie veel snelheid maken. We werden als het ware vooruit gezogen door de wind, dankzij ons aerodynamische ontwerp,” vertelt teamlid Jasper Hemmes. Ook de strategie pakte goed uit. “Dankzij goede informatie van ons meteo-team konden we bovendien waar mogelijk de gaten in het wolkendek vinden, zodat we zoveel mogelijk zon opvingen,” vertelt Stijn Burger, de strateeg van het Nuon Solar Team. Maar bovenal vormden de studenten een ijzersterk team, aldus coach Marc Lammers. “Hun kracht is dat iedereen precies weet waar hij of zij goed in is. De één weet alles van de banden, de ander is goed in aerodynamica of kent juist het zonnepaneel van binnen en van buiten. Met elkaar beslist dit team op de goede momenten de juiste dingen. De focus was tijdens heel de race goed en daardoor kwam het team in een goede flow. Dat leidt nu tot dit prachtige resultaat!”

Take on the Dutch!
De Bridgestone World Solar Challenge vindt elke twee jaar plaats. En de afgelopen jaren boekten Nederlandse studenten regelmatig succes. Zoals gezegd won het Nuon Solar Team de race al zeven keer! En ook Solar Team Eindhoven pakte al twee keer goud. De organisatie gaf de Bridgestone World Solar Challenge dit jaar dan ook een toepasselijk thema mee: Take on the Dutch. Vooralsnog komt dat thema echter niet zo heel erg uit de verf…

Solar Team Twente
Het Nuon Solar Team is niet het enige Nederlandse team dat in Australië in actie komt. Ook studenten van Saxion en Universiteit Twente reisden als Solar Team Twente met hun zonne-auto RED-Shift (te zien op de foto bovenaan dit artikel) af naar Australië. Het team kreeg echter meerdere tegenslagen te verwerken en is van de derde plek weggezakt naar plek vijf en nog onderweg naar Adelaide.

En dan is er nog Solar Team Eindhoven. Dit team bouwde een gezinsauto op zonne-energie. Met die auto doen de studenten van de TU Eindhoven mee binnen de Cruiser-klasse van de Bridgestone World Solar Challenge. Binnen deze klasse is snel finishen geen doel op zich: alles draait om efficiëntie. Dus het team dat zo efficiënt (zuinig) mogelijk van Darwin naar Adelaide weet te rijden, pakt goud. Solar Team Eindhoven ligt in het voorlopige klassement nog altijd op kop. Maar of het team ook echt goud pakt, weten we pas als het Adelaide bereikt heeft.

Bronmateriaal

"Nuon Solar Team opnieuw wereldkampioen zonneracen" - Nuon Solar Team

Afbeelding bovenaan dit artikel: Jerome Wassenaar

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd