Nederlandse voetbalrobots wereldkampioen na penalty-serie

De voetbalrobots van TU Eindhoven hebben de eer hoog weten te houden: voor de derde keer op rij zijn ze wereldkampioen geworden!

De voetbalrobots boekten het ene na het andere succes tijdens het wereldkampioenschap en belandden in de finale. Dat betekende dat er nog één hobbel genomen moest worden om de ultieme winst te behalen. Die hobbel bestond uit Chinese voetbalrobots die vastbesloten waren niet over zich heen te laten lopen. En dus werd het een spannende finale.

De voetbalrobots in actie. Afbeelding: Tech United Eindhoven.

Verlenging
Na de eerste helft stonden de Nederlandse voetbalrobots met 2-1 voor. En dat bleef zo tot vijf minuten voor het eindsignaal: de Chinezen maakten toen de gelijkmaker. Even leek het erop dat de wedstrijd in de verlenging bepaald zou worden: de Chinese robots scoorden. Maar binnen een halve minuut deden de Nederlandse robots hetzelfde. In de laatste minuut van de verlenging wisten de Chinese robots opnieuw het net te vinden, maar deze goal werd afgekeurd. En dus zat er aan het eind van de verlenging maar één ding op: strafschoppen nemen.

Strafschoppen
De Chinese robots mochten de eerste vijf penalty’s nemen. Maar de Nederlandse robotkeeper bleek een ‘penalty-killer’ te zijn en hield zijn doel schoon! Toen was het de beurt aan de Nederlandse robots: zij hadden aan één goede strafschop voldoende om wereldkampioen te worden. Het was direct raak: de eerste penalty vloog langs de Chinese doelman langs, het doel in. Voor de derde keer op rij pakken de Nederlandse voetbalrobots de winst. “Ik heb er gewoon geen woorden voor,” liet teamcoach en student aan TU Eindhoven Lotte de Koning na de wedstrijd weten. “Het was zo ongelooflijk spannend.”

De zorgrobots van TU Eindhoven. Afbeelding: Tech United Eindhoven.

Zorgrobot
Niet alleen de voetbalrobots van TU Eindhoven namen deel aan de wereldkampioenschappen. Ook de zorgrobots van TU Eindhoven – AMIGO en SERGIO genaamd – verdedigden de eer tijdens de @Home League: een competitie van robots die dienst doen als hulpje in huis. Het Eindhovense zorgrobot-team werd uiteindelijk tweede.

De wereldkampioenschappen voor onder meer voetbalrobots zijn zeker niet zomaar een spelletje. De toernooien moeten leiden tot de ontwikkeling van betrouwbare en betaalbare autonome robotica. Dat proberen de organisatoren te bewerkstelligen door de regels continu aan te scherpen. Tevens delen de deelnemende teams – dit jaar afkomstig uit meer dan 40 landen – na afloop van het toernooi al hun kennis, waardoor de technologie eveneens flinke sprongen kan maken.