Nederlandse waarnemers bevestigen piek Perseïden

De verwachte piek in meteoren is waargenomen door Nederlanders van de Werkgroep Meteoren van de KVWS. De afgelopen nacht zijn er 600 tot 900 meteoren in een nacht gespot.

NASA voorspelde eerder deze week dat onder perfecte omstandigheden wel 200 meteoren per uur te zien zouden zijn. Dit hebben we te danken aan Jupiter. De zwaartekracht van de grootste planeet van ons zonnestelsel zorgde ervoor dat de aarde door een veel dichter stofspoor bewoog. En dat resulteerde merkbaar in meer botsingen met stofdeeltjes en dus meer vallende ‘sterren’.

Het voorspelde aantal van 200 meteoren per uur in de nacht van 11 op 12 augustus bleek goed te kloppen. “In zo’n vier uur donkere waarneemtijd konden we tussen de 600 en 900 meteoren zien, soms wel tien felle varianten per minuut,” vertelt Dr. Felix Bettonvil van de Werkgroep Meteoren. Hij is verbonden aan de Leidse Sterrenwacht.

Helaas was de opleving van de jaarlijkse Perseïdenzwerm niet zichtbaar vanuit Nederland. Hier was het de afgelopen nacht bewolkt. In de nacht van 12 op 13 augustus zijn er opnieuw vallende sterren te zien. Hopelijk is het dan onbewolkt. Er zijn dan wel minder Perseïden te zien. Astronomen schatten dat er enkele tientallen meteoren per uur zichtbaar zijn.

Bronmateriaal

"Nederlandse waarnemers bevestigen verwachte opleving vallende sterren" - Werkgroep Meteoren
Foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Roy Keeris.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd