Nederzetting van de Vikingen gevonden in Dublin

De noordelijke oever van de rivier de Liffey geeft langzamerhand een prachtig geschiedenisverhaal prijs. Eerder werden al zeventiende en achttiende eeuwse kunstwerken gevonden, maar nu zijn ook duidelijke bewijzen van een elfde eeuws Vikinghuis aangetroffen. En wellicht volgen er nog meer.

De opgravingen zijn vorig jaar al begonnen, maar hadden tot voor kort niet veel meer dan enkele kunstwerken opgeleverd. Totdat de archeologen op de restanten van een huis stuitten. En dat smaakt naar meer. “Als het bewezen kan worden dat er een Middeleeuwse, Noorse voorstad ten noorden van de Liffey ligt, dan is het een hele belangrijke vondst,” vertelt de directeur van het nationaal museum, Pat Wallace.

Elf archeologen werken op dit moment aan de opgravingen. De restanten van het huis beginnen steeds beter zichtbaar te worden. De woning is zeven bij vijfenhalve meter groot. Toezichthouder Colm Moriarty kan de indeling van de woning al duiden. Zo is inmiddels de slaapkamer gelokaliseerd en is aan verkleurde aarde te zien waar ooit de haard stond. “Het is mogelijk dat zij (de Vikingen, red.) betrokken waren bij het werken met geweien, daar maakten ze kammen of dat soort dingen van,” vertelt hij. “We hebben stukken gehakte en bewerkte geweien gevonden. Misschien hebben ze deze buiten, voor het huis, aan de straat verkocht.”

Het huis is typisch Vikings. Er zijn drie delen: een centrale ingang met de haard en dan aan de ene zijde een zitkamer en aan de andere een slaapgedeelte. Het huis heeft de ‘voordeur’ aan de Church Street zitten en grenst bijna direct aan de St. Michan’s Church. Deze kerk stamt ook uit de elfde eeuw.

“We hebben ook enig bewijs gevonden van een woning naast deze, dus het lijkt erop dat hier een soort georganiseerde nederzetting was.” De opgravingen zijn inmiddels bijna afgerond. Er volgt daarna nog een analyse van de resultaten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd