New Horizons spot klein Kuipergordelobject

kuipergordelobject

Een record: nog nooit zijn van zo dichtbij beelden gemaakt van een vrij klein Kuipergordelobject.

Kuipergordel

Wanneer je van de zon vandaan reist, kom je eerst de acht planeten die ons zonnestelsel telt, tegen. Eenmaal voorbij Neptunus stuit je op de Kuipergordel: een gordel vol met komeetachtige objecten die uit ijs en steen bestaan. New Horizons is de eerste sonde die deze gordel bezoekt.

Ruimtesonde New Horizons maakte de beelden op 2 november met zijn Long Range Reconnaissance Imager (LORRI). Op de beelden zien we een 150 kilometer groot Kuipergordelobject dat de naam 1994 JR1 draagt.

Op het moment dat de beelden gemaakt werden, bevond 1994 JR1 zich op zo’n 5,3 miljard kilometer afstand van de zon. De afstand tussen New Horizons en 1994 JR1 was op dat moment slechts 280 miljoen kilometer. En dat is een record: nog nooit is vanaf zo’n kleine afstand een foto van een klein hemellichaam in de Kuipergordel gemaakt.

New Horizons scheerde op 14 juli langs Pluto en zijn manen en onthulde hoe de dwergplaneet en zijn omgeving eruitzag. Daarna vloog New Horizons direct door. De sonde zal op 1 januari 2019 langs een ander Kuipergordelobject scheren: 2014 MU69.

Vier foto's van New Horizons zijn voor deze beelden achter elkaar gezet. New Horizons maakte de foto's met tussenpozen van een uur. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.
Vier foto’s van New Horizons zijn voor deze beelden achter elkaar gezet. New Horizons maakte de foto’s met tussenpozen van een uur. Afbeelding: NASA / JHUAPL / SwRI.

Bronmateriaal

"A Distant Close-up: New Horizons’ Camera Captures a Wandering Kuiper Belt Object" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JHUAPL / SwRI.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd