Nicotine-etende bacterie: de redding van de roker?

roken

De bacterie produceert een enzym dat in staat is om nicotine in het bloed razendsnel af te breken.

Elke roker met de ambitie om te stoppen kan je vertellen dat beginnen met roken een stuk gemakkelijker is dan stoppen. Tegenwoordig zijn er diverse hulpmiddelen die het gemakkelijker moeten maken. Denk aan nicotinepleisters die sigaretten moeten vervangen. Of medicijnen die voorkomen dat nicotine (de verslavende stof in sigaretten) het brein (waar de verslaving ontstaat en standhoudt) kan bereiken. Maar zelfs met deze hulpmiddelen zijn de succespercentages laag: slechts vijftien tot dertig procent van de rokers die gebruik maken van deze hulpmiddelen slaagt erin om langer dan een jaar van de sigaretten af te blijven.

Maar wetenschappers bieden nu nieuwe hoop voor de verstokte roker. Ze hebben een manier bedacht waarop het effect dat nicotine op mensen heeft wellicht verzwakt kan worden. Het onderzoek van de wetenschappers richt zich op de bacterie Pseudomonas putida. Van deze bacterie is reeds bekend dat deze tabaksafval af kan breken. De onderzoekers werkten met een enzym – NicA2 genaamd – afkomstig van deze bacterie. Tijdens experimenten bleek dit enzym alle nicotine in bloedmonsters binnen dertig minuten tijd af te breken. Experimenten met muizen wijzen er bovendien op dat het enzym geen bijwerkingen heeft.

De onderzoekers hopen dat het enzym in de toekomst gebruikt kan worden om mensen te helpen om te stoppen met roken. Doordat het enzym nicotine afbreekt, kan het effect dat de verslavende stof op mensen heeft, gaandeweg worden beperkt, waardoor het vervolgens gemakkelijker is om te stoppen met nicotine toedienen (oftewel roken).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd