Nieuw bewijs dat de Bijbelse koning Balak mogelijk echt heeft bestaan

Onderzoekers vinden zijn naam terug in inscripties op de Moabitische Steen.

Koning Balak wordt genoemd in het bijbelverhaal van Bileam, terug te lezen in Numeri 22-24. De koning probeerde volgens de Bijbel de Israëlieten te vervloeken. Onderzoekers komen nu tot de veronderstelling dat deze koning wellicht echt heeft bestaan. De naam van de heerser zou namelijk in de Moabitische Steen gekerfd zijn.

Moabitische steen
De Moabitische steen is een oude stele van basalt, met daarin een inscriptie van koning Mesha van Moab. De steen is in de 9e eeuw voor Christus vervaardigd en telt 34 regels tekst, die geschreven zijn in het Oud-Hebreeuws. De Moabitische steen werd in de 19e eeuw in ruïnes in het huidige Jordanië aangetroffen en bevindt zich nu in het Louvre. De inscripties in de steen vertellen het verhaal van koning Mesa en zijn overwinning op het Koninkrijk Israël.

De Moabitische Steen. Afbeelding: Wikimedia Commons

Gebroken
De steen is op dit moment niet meer in opperbeste staat. Dat komt omdat kort nadat deze werd gevonden, de steen in stukken brak. Hoewel er een verwoede poging werd gedaan de steen weer te lijmen, is de stele niet meer compleet en ontbreken er delen. Gelukkig is er een afdruk van de stele gemaakt voordat deze in stukjes versplinterde. En over deze afdruk hebben onderzoekers zich in de studie gebogen.

Regel 31
De onderzoekers bestudeerden foto’s in hoge resolutie van zowel de afdruk, als van de originele steen. En het team komt tot een verrassende conclusie. Men dacht tot voor kort dat in regel 31 van de stele ‘Huis van David’ geschreven stond. Maar in plaats daarvan komen de onderzoekers nu met een nieuw oordeel. In plaats van ‘Huis van David’, zou er namelijk ook ‘Balak’ kunnen staan; de naam van de Moabitische heerser uit de Bijbel. De nieuwe beelden maken duidelijk dat er drie medeklinkers zijn in de naam van de koning die ook in regel 31 gekerfd staan. Bovendien blijkt de eerste letter de Hebreeuwse letter ‘beth’ te zijn.

Hoewel de andere letters niet meer zichtbaar zijn, stellen de onderzoekers dat het hoogstwaarschijnlijk is dat de letters samen de naam ‘Balak’ vormen. “De nieuwe foto’s van de Moabitische steen tonen aan dat de veronderstelling dat er ‘Huis van David’ geschreven staat, niet meer opgaat,” concluderen de auteurs. “Met de nodige voorzichtigheid stellen we nu de naam van de Moabitische koning Balak voor.”

Bronmateriaal

"New reading of Mesha Stele could have far-reaching consequences for biblical history" - Taylor & Francis Group

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd