Nieuw bewijs dat de hobbit een echte soort was

floresmens

Wetenschappers hebben polsbotjes van Homo floresiensis, oftewel de hobbit, ontdekt op het eilandje Flores. De botjes wijzen erop dat de hobbits tot een aparte soort behoorden en dus niet gewoon mensen met een groeiachterstand waren.

Het levert eigenlijk sinds de eerste ontdekking van restanten van H. floresiensis discussies op. Was de kleine mensachtige (ietsje langer dan 1 meter en om en nabij de 25 kilo zwaar) een nieuwe soort of waren dit gewoon moderne mensen met een ziekte, waardoor ze heel klein bleven? Over het algemeen wordt de hobbit als een nieuwe soort gezien en nu komen wetenschappers met nieuw bewijs daarvoor.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een reconstructie maakten van het uiterlijk van de hobbit? Bekijk het resultaat hier!

LB1
Op het eilandje Flores (Indonesië) vonden wetenschappers enkele polsbotjes. Ze vergeleken de botjes met die van LB1: de eerste resten die van Homo floresiensis werden teruggevonden. Op basis daarvan konden de wetenschappers vaststellen dat het echt om resten van Homo floresiensis – ook wel Floresmens genoemd – gaat.

Echte soort
Vervolgens vergeleken de onderzoekers de polsen van H. floresiensis met die van andere mensachtigen, waaronder Australopithecus, Homo erectus en Neanderthalers. Ook werd de pols vergeleken met die van Homo sapiens. De anatomie van de pols van H. floresiensis wijst erop dat de evolutie die leidde tot de hobbit eerder plaatsvond dan de totstandkoming van moderne mensen en Neanderthalers. In andere woorden: de hobbit kan geen zieke moderne mens zijn geweest. Dat schrijven wetenschappers in het blad Journal of Human Evolution.

Meer weten?

Meer weten over de hobbit? Lees er hier alles over!

Evolutie
Hoe H. floresiensis precies is ontstaan, blijft ook na dit onderzoek onduidelijk. Eén van de hypothesen die wetenschappers er al een tijdje op nahouden, is dat H. floresiensis gehoorzaamde aan de Wet van Foster. Volgens deze wet worden grote diersoorten nadat ze zich op een eiland gevestigd hebben, kleiner omdat er minder voedsel voorhanden is. Mogelijk belandden mensachtigen (H. erectus, wellicht?) op het eilandje Flores en evolueerden daar tot de kleinere H. floresiensis? Of waren de voorouders van H. floresiensis die op Flores belandden, al aan de kleine kant toen ze op het eiland aankwamen?

Het nieuwe onderzoek is slechts een heel klein puzzelstukje in een enorme puzzel die wetenschappers al sinds LB1 ontdekt werd, bezighoudt. Er blijven nog genoeg vragen. Maar wellicht dat meer vondsten op Flores die vragen stuk voor stuk kunnen oplossen en de puzzel in de toekomst alsnog compleet maken.

Bronmateriaal

"New wrist bones of Homo floresiensis from Liang Bua (Flores, Indonesia)" - Journal of Human Evolution
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Gurche / Chip Clark.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd