dierentuin

Architecten hebben een nieuwe soort dierentuin bedacht. In deze dierentuin worden mensen zorgvuldig ‘verstopt’ zodat de dieren zich amper of niet van hun aanwezigheid bewust zijn. Het zou beter zijn voor de bewoners van de dierentuin.

Bezoekers van de dierentuin komen binnen op een groot, rond plein. Rond dat plein bevinden zich de verblijven van de verschillende dieren. Door grote ramen in de muren die het plein omringen kan men alvast een blik werpen op de verschillende landschappen. Er is een Aziatisch landschap (met bijvoorbeeld olifanten), een Afrikaans landschap (met bijvoorbeeld giraffen), en een Amerikaans landschap (met bijvoorbeeld alligators).

De mensen zijn dichtbij, maar zitten goed verstopt. Afbeelding: BIG.

De mensen zijn dichtbij, maar zitten goed verstopt. Afbeelding: BIG.

Van dichtbij
Het is natuurlijk mogelijk de dieren – net als in een gewone dierentuin – van dichtbij te bewonderen. Alleen hebben de architecten de plekken waar mensen naar dieren kunnen kijken in het natuurlijke landschap van de dieren op laten gaan. De leeuwen bekijkt men bijvoorbeeld vanuit een heuvel. En de beren vanuit een uitkijkpost die verstopt zit in een stapel boomstammen.

Klimmen
Vanuit het open plein waarop bezoekers binnenkomen is het ook mogelijk de wand die de dieren van de mensen scheidt, te beklimmen en uit te kijken over het park. Ook geeft het plein toegang tot paden die dwars door de verblijven van de dieren lopen.

Fietsen in een spiegel
Dat lijkt misschien wat gevaarlijk, maar de architecten hebben daar wat op bedacht. Bijvoorbeeld fietsen die omringd worden door een enorme bolle spiegel waardoor deze meer in het landschap moeten opgaan. Ook bedachten ze een soort kabelbaan die mensen in staat stelt om in wederom goed gecamoufleerde bollen vlak langs de dieren te zweven.

Fietsen rond giraffen op een fiets die omringd wordt door spiegels. Afbeelding: BIG.

Fietsen rond giraffen op een fiets die omringd wordt door spiegels. Afbeelding: BIG.

Harmonie
“We hopen dat we zowel de kwaliteit van leven van de dieren als van de verzorgers en gasten kunnen verbeteren,” zo laten de architecten weten. Ze hopen dat dieren en mensen in hun dierentuin – die ze Zootopia hebben gedoopt – in harmonie met elkaar kunnen leven.

Zweven boven de beren. Afbeelding: BIG.

Zweven boven de beren. Afbeelding: BIG.

De architecten komen met hun ontwerp op de proppen in opdracht van de dierentuin in Givskud. De vijftig jaar oude dierentuin is rijp voor een verbouwing en vroeg de architecten met een plan te komen. Het ontwerp zal mee worden genomen in de plannen om deze dierentuin een nieuw jasje te geven.

Een kijkje op het plein in het midden. Afbeelding: BIG.

Een kijkje op het plein in het midden. Afbeelding: BIG.