Nieuw: een vegetariër met sabeltanden

Wetenschappers hebben in Brazilië de restanten van een bijzonder dier aangetroffen. Het dier at voornamelijk planten, maar is uitgerust met indrukwekkende sabeltanden. Die kwamen waarschijnlijk goed van pas als andere dieren angst aangejaagd moest worden.

De soort leefde zo’n 260 miljoen jaar geleden, zo is in het blad Science te lezen. Het dier heeft de naam Tiarajudens eccentricus gekregen.

Flinke hond
De T. eccentricus was ongeveer net zo groot als een flinke hond. En het dier zag er wel wat bijzonder uit. “Een robuust dier met een korte snuit en een lange sabeltand die eruitsteekt,” vertelt onderzoeker Juan Carlos.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs nog de restanten van een gigantisch konijn hebben ontdekt?

Planten
Het dier was waarschijnlijk één van de eersten van zijn soort met een bek die goed kon sluiten. Wanneer het dier in iets beet, paste het onder- en bovengebit naadloos in elkaar. Aan de ene kant van de schedel had het dier zo’n 21 tanden. Sommige tanden doen denken aan die van koeien. In de tijd dat dit dier leefde, was er echter geen gras. Planteneters moesten het dan ook doen met bladeren en stengels. Deze zijn vezelrijk en dus lastig kapot te krijgen. Gelukkig beschikte het dier over verschillende soorten tanden die samen ook de meest taaie structuren kapot kregen.

Vechten
De sabeltanden waren niet bedoeld om met te eten, maar om met te vechten. In het gebied waar de T. eccentricus leefde, kwamen in die tijd geen dinosaurussen voor. Maar er waren genoeg andere vijanden. Met de sabeltanden werd gepoogd deze op afstand te houden en waar nodig te verwonden.

De tanden konden tijdens zo’n heftig gevecht wel eens uitvallen, maar de T. eccentricus was overal op voorbereid. Achter elke tand bevond zich – net als bij krokodillen – alvast een nieuwe. Als een tand uitviel, nam de nieuwe tand binnen enkele dagen de plaats van de oude in.

De rechten op bovenstaande afbeelding behoren toe aan Juan Carlos.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd