Nieuwe filmpjes onthullen hoe mooi de huizen in Pompeii ooit waren

Wetenschappers hebben de eerste 3D-modellen van Pompeii voltooid en gebruiken ze om te laten zien hoe het leven in de stad er voor de fatale uitbarsting uitzag.

De reconstructie is gebaseerd op 3D-scans die in 2011 en 2012 van Pompeii zijn gemaakt. Op basis van de scans zijn 3D-modellen van de ruïnes gemaakt. En die leiden – in combinatie met archeologisch onderzoek – weer tot reconstructies die laten zien hoe de inwoners van Pompeii kort voor de uitbarsting van de Vesuvius leefden.

Enorm huis
Hieronder zie je één van de eerste reconstructies. De reconstructie is zeer gedetailleerd en onthult hoe het enorme huis van de rijke Caecilius Iucundus er in volle glorie uit moet hebben gezien.

“Door nieuwe technologieën te combineren met traditionelere methoden kunnen we Pompeii gedetailleerder en accurater beschrijven dan ooit mogelijk was,” stelt onderzoeker Nicoló Dell’Unto.

Huizenblok
Naast het huis van Caecilius is ook het omringende huizenblok gemodelleerd. In dit huizenblok bevonden zich onder meer een taverne, een bakkerij en verschillende tuinen. In één van die tuinen stond een fontein die ten tijde van de eruptie water spoot, zo stellen de onderzoekers.

Aardbeving
In het jaar 79 na Christus sloeg het noodlot toe: de Vesuvius barstte uit en bedekte de stad Pompeii onder een dikke laag as. Die dikke laag as heeft ervoor gezorgd dat de stad uitstekend bewaard is gebleven: het is alsof de tijd er stil heeft gestaan. Pompeii kan ons dan ook veel vertellen over het Romeinse leven in de eerste eeuw na Christus. Geen wonder dat archeologen er graag aan de slag gaan. Maar in 1980 slaat het noodlot opnieuw toe. Een zware aardbeving veroorzaakt grote schade aan de ruïnes van Pompeii. Om verder verval te voorkomen, werd het Swedish Pompeii Project gestart. Het doel: Pompeii veilig stellen voor het nageslacht en ondertussen natuurlijk ook zoveel mogelijk over de stad te weten komen. Het project loopt nog steeds en deze 3D-modellen maken daar deel van uit.

De eerste reconstructies gunnen ons een uniek kijkje in het oude Pompeii. En er is nog veel meer, zo benadrukken de onderzoekers in hun paper. Ze zijn voornemens alle 3D-data vrij te geven, zodat wetenschappers en andere geïnteresseerden zich daarover kunnen buigen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd