Nieuw gekweekt appelras kun je na een jaar in de koelkast nog steeds eten

Het opvallend lang houdbare fruit zal binnenkort mogelijk ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

Een ‘stevige, frisse en sappige appel’, zo noemen onderzoekers hun nieuwe aanwinst. Het nieuwe appelras is de uitkomst van zeker twintig jaar proeven, testen en onderzoek. Maar het resultaat mag er zijn. Want deze nieuwe appel zou zomaar eens de wereld kunnen veroveren.

De appel
Het nieuwe appelras is rijk rood gekleurd en heeft gele puntjes die – net als sterren – lijken te schitteren. Vandaar de toepasselijke naam ‘Cosmic Crisp’. “De appel heeft een goede balans tussen zoet en zuur,” vertelt onderzoeker Kate Evans aan Scientias.nl. “Daarnaast kun je hem gerust een lange tijd bewaren zonder dat hij kwaliteit verliest.” En daarin zit misschien wel de grootste verrassing. Terwijl andere appels na een tijdje bruin worden en verrotten, kun je de Cosmic Crisp zeker een jaar lang in de koelkast bewaren. En zelfs dán is ie nog prima te eten! Hoe dat kan? “Goede genen,” zegt Evans. “Het heeft niets met genetische modificatie te maken. De appel heeft een uitstekend genenpakket van zijn ‘ouders’ geërfd. En die combinatie heeft geresulteerd in een appel die je heel lang kunt bewaren.”

Dit is ‘m: de Cosmic Crisp. Afbeelding: Cosmic Crisp, Kate Evans

We vroegen Evans hoe deze appel tot stand is gekomen. “Het is het resultaat van een kruising tussen de Enterprise-appel en de Honeycrisp-appel,” legt ze desgevraagd uit. “We hebben een techniek toegepast die mensen al eeuwenlang gebruiken. De kruising resulteerde in veel zaden die genen van beide ‘ouders’ hebben geërfd, maar allemaal door elkaar zijn gehusseld. Vergelijk het met kinderen van dezelfde twee ouders. De taak van de kweker is om de zaailingen te evalueren en vervolgens de appels te selecteren die het beste zijn.” Tijdens het project evalueerden onderzoekers de vruchten van de zaailingen die door drie verschillende selectiefasen moesten komen. “Hierbij werd onder andere gekeken naar de fruitkwaliteit en de houdbaarheid,” gaat Evans verder. Uiteindelijk rolde hier één winnaar uit de bus: de Cosmic Crisp.

Smaak
Volgens de onderzoekers heeft de grote, sappige appel een opmerkelijk stevige en frisse textuur. De appel is verrassend zoet, waardoor het een uitstekende appel is om zo te eten. De appel is gekweekt met van nature een hoge zuurgraad en suikers. Wil je er dus mee bakken, dan hoef je minder suiker aan je beslag toe te voegen. Bovendien zorgt dit er voor dat de appel van nature langzaam bruin wordt.

Bomen
Ondertussen zijn er al heel wat bomen verspreid over de staat Washington in de Verenigde Staten geplant. “Maar er kunnen nog veel meer bomen van die originele zaailing worden gepoot,” zegt Evans. Eens per jaar worden de appels geoogst en gaan dan de supermarkt in. “Er is geen vaste prijs voor de appel,” zegt de onderzoeker. “Iedereen kan ‘m verkopen tegen een eigen vastgestelde prijs.” Bovendien hoef je als consument op vitamines niets in te leveren. “Zo ver we weten hebben ze dezelfde voedingswaarde als andere appels,” zegt Evans.

Waarom?
De vraag is natuurlijk waarom we eigenlijk nóg een nieuw appelras nodig hebben. Want over de hele wereld worden er al zo’n 7500 appelsoorten geteeld. “Alle industrieën hebben nieuwe producten nodig om de interesse van de consument te stimuleren,” betoogt de onderzoeker. “Hoewel er veel soorten appels zijn, zijn er nog niet veel die op grote schaal echt succesvol zijn geweest. Als we willen dat meer mensen appels eten, dan moeten we dus nieuwe producten ontwikkelen die aan de wensen van de consument voldoen: producten die hun kwaliteit behouden en gedurende vele maanden houdbaar blijven.”

Wist je dat…

…de grootste appel die ooit geplukt is zo’n 1,849 kilo woog?

In principe kan de appel overal ter wereld worden verkocht. “De enige restricties zijn die van de eigen markt,” zegt Evans. Maar zullen we straks ook in de Albert Heijn de appel kunnen kopen? “Dat zal best kunnen,” zegt Evans. “Er zijn al een paar kleine boomgaarden in Italië opgezet. Dus ik vermoed dat je het fruit binnenkort ook in Nederland zult zien.”

Bronmateriaal

Interview met Kate Evans

Afbeelding bovenaan dit artikel: Cosmic Crisp, Kate Evans

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd