Nieuw glas beslaat niet en reinigt zichzelf

Glas dat niet beslaat, zichzelf schoonhoudt en niet schittert. Dankzij wetenschappers is het er nu!

De kegeltjes. Foto: Hyungryul Choi / Kyoo-Chul Park (via MIT.edu).
Om het glas te ontwikkelen, bedachten de onderzoekers een nieuwe manier om het oppervlak van het glas te vormen. Op het glas wordt een coating aangebracht die uit verschillende hele dunne lagen bestaat. Vervolgens worden delen van die lagen heel selectief verwijderd. Wat overblijft is een coating die uit een soort kegeltjes bestaat. Deze kegels zijn onderaan 200 nanometer breed en vijf keer zo hoog.

Afstotend
Met dit patroon wordt voorkomen dat er reflecties ontstaan. Tegelijkertijd stoot het water af. Wanneer waterdruppels op de coating vallen dan stuiteren deze als stuiterballen rond en elke keer dat ze stuiteren, nemen ze stof dat op het glas ligt mee (zie ook het filmpje hieronder). Zo wordt het glas direct gereinigd.

Duur
De productie van dit glas is nog best duur. Maar wanneer de prijs daalt, kan de methode worden ingezet om bijvoorbeeld autoruiten te produceren.

Zonnepanelen
Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kan het glas ook zonnepanelen aan een hoger rendement helpen. Nu verzamelt zich op de zonnepanelen nog stof en vuil. Hierdoor kunnen de zonnepanelen minder licht vangen. Bedek ze met dit glas dat zichzelf schoonhoudt en dat probleem verdwijnt. Bovendien kan het glas – dat niet schittert – ervoor zorgen dat minder licht wordt gereflecteerd en dus nog meer licht wordt opgevangen.

De onderzoekers lieten zich voor hun ontwerp inspireren door de natuur, zo is in het blad ACS Nano te lezen. In de natuur is het heel gewoon dat oppervlakken meerdere functies hebben. En daar kunnen wij nog wat van leren.

Bronmateriaal

"Through a glass, clearly" - MIT.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door camera_obscura [busy] (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd