Nieuw ‘letterbak-systeem’ maakt groot aantal proefdieren overbodig

labrat

Nog altijd worden veel proefdieren gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden. Een team van onderzoekers van het onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente heeft nu een systeem ontwikkeld waarmee het gebruik van proefdieren mogelijk drastisch kan worden teruggebracht.

In een proefdier wordt een systeem geplaatst met een aantal kleine ‘compartimenten’. In elk compartiment kan een specifieke conditie worden onderzocht, zodat het systeem het aantal proefdieren dat nodig is voor een onderzoek, kan terugdringen.

Letterbak
Het systeem lijkt op een ouderwetse letterbak, maar dan vele malen kleiner. Deze ‘letterbak’ bevat heel veel kleine compartimenten, met een grootte van enkele kubieke millimeters. Voor elke toepassing kan een compartiment in het juiste formaat gemaakt worden. De onderzoeker kan in elk bakje één specifieke conditie testen, bijvoorbeeld een specifieke concentratie van een nieuw te ontwikkelen medicijn. Als alle bakjes zijn gevuld wordt het complete systeem onder de huid van een proefdier aangebracht. Per bakje wordt nu één conditie getest, in plaats van één conditie per dier, zodat het gebruik van proefdieren sterk kan worden teruggebracht.

Duizend compartimenten
Het systeem dat nu is getest, werd ingebracht bij een muis en bevatte negen compartimenten. Het idee bij de onderzoekers is nu hoe groter het proefdier, hoe groter het aantal compartimenten dat erin past. Bij een konijn hoopt men dat het systeem 500 compartimenten bevat en bij een geit hopen de onderzoekers uit te komen op duizend compartimenten.

Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het vakblad Integrative Biology.

Bronmateriaal

"'Letterbak spaart proefdieren'" - UTwente.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Janet Stephens (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd