Nieuw maantje blijkt kleinste maantje van Jupiter

De maan werd in 2010 al ontdekt, maar is nu nog eens grondig geobserveerd. En met een diameter van ongeveer twee kilometer is het zonder twijfel het kleinste maantje van Jupiter.

In september 2010 stuitten onderzoekers nabij Jupiter op twee nieuwe maantjes: S/2010 J1 en S/2012 J2. Begin 2011 werd het duidelijk dat het inderdaad echt maantjes waren en niet zomaar asteroïden in een baan om Jupiter. Daarmee kwam het totale aantal manen rondom Jupiter op 67.

Locatie
Wetenschappers hebben de manen nu nog verder bestudeerd. Ze bepaalden de exacte locatie van de manen en kunnen nu zelfs voorspellen waar deze zich over enkele jaren zullen bevinden.

Grootte
De onderzoekers stelden ook de grootte van de maantjes vast. S/2010 J1 heeft een diameter van ongeveer 3 kilometer. S/2010 J1 is ongeveer 2 kilometer breed. Laatstgenoemde maan is daarmee het kleinste maantje dat rond Jupiter is aangetroffen en is wellicht ook het kleinste maantje in ons zonnestelsel.

Afstand
S/2010 J1 doet er 2.02 jaar over om een rondje rondom Jupiter te voltooien en staat op een afstand van 23.45 miljoen kilometer van de planeet. S/2010 J2 bevindt zich op 21,01 miljoen kilometer van Jupiter en doet er 1.69 jaar over om een rondje rond de planeet te voltooien.

S/2010 J 1 (in de groene cirkel). Afbeelding: via UBC.ca.

Voor hoelang S/2010 J1 de boeken ingaat als kleinste maantje van Jupiter is onduidelijk. Het kan zomaar zijn dat deze binnenkort van de troon wordt gestoten. Grote manen worden makkelijker waargenomen dan kleine manen en onderzoekers denken dan ook dat er nog heel wat kleine manen (met een diameter van 1 tot 3 kilometer) wachten om ontdekt te worden.

Bronmateriaal

"UBC researchers help unveil Jupiter's smallest known moon" - UBC.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Red devil 666 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd